Vágólapra másolva!
Az Internet Explorer 8 legjobb magyar fejlesztésű kiegészítőiből válogattunk, de megérkezett a Skype legújabb, videokonferenciára is alkalmas változata. Rajtuk kívül egy ingyenes Windows-állítgató programot, és látványos képernyővédőt ajánlunk letöltésre olvasóinknak ezen a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Ingyenes kiegészítők az Internet Explorer 8-hoz

Forrás: [origo]

Itt böngészhet ingyenes kiegészítőket az Internet Explorer 8-hoz

Korábban már részletesen bemutattuk az Internet Explorer 8-as verzióját, s egyik szívfájdalmunk volt a Microsoft böngészőjével szemben, hogy a Firefoxhoz képest nagyságrendekkel kevesebb kiegészítő érthető el hozzá. Bár az addonok száma terén még most is az alternatív browser áll az élen, de annak érdekében, hogy javítson a helyzeten, a Microsoft nemrég egy versenyt hirdetett IE8-as bővítmények fejlesztőinek. Az Addonverseny.hu oldalon ugyan még nem hirdettek nyertest, ám a jelöltek és a referenciák közt minden exploreresnek érdemes szétnéznie. Az Internet Explorer origós - vagyis portálunk szolgáltatásainak gyors elérését biztosító funkciókkal felvértezett - verzióját egyébként innen lehet letölteni.

Az elérhető bővítmények közt az origós cikk-kereső, egy másikban a Videán lévő felvételek, egy harmadikban pedig iWiW-felhasználók között lehet egyszerűen kutakodni. Találtunk egy olyan addont, amellyel egy adott oldalt lehet pár kattintással megosztani a facebookos ismerősökkel, természetesen iWiW-es verzió is létezik belőle. Ezzel pedig a Port.hu tévéműsorában lehet kényelmesen keresni. Létezik olyan gyorskereső, amellyel a településnevet kijelölve lehet a legolcsóbb árakat kínáló benzinkutat megtalálni, de készült időjárás-előrejelző, illetve az MR2 Petőfi rádión lejátszott utolsó zenék listáját megmutató segéd is.

A hétköznapi felhasználók talán az angol-magyar SZTAKI Szótár, illetve az idegen szavak szótárának adatbázisának kényelmes elérését biztosító bővítménynek veszik a legnagyobb hasznát, de praktikus az euró-forint konvertáló miniprogram is.

Skype 5 béta

Forrás: [origo]
Az ingyenes internettelefon-szoftver letöltése (22 megabájt)

A Techbázis szavazásainak eredményei szerint a Skype-ot csaknem minden második olvasónk használ (csakúgy, mint Live Messengert), az internettelefonos szoftver legújabb verziója így nagy érdeklődésre tarthat számot annak ellenére, hogy nem végleges, hanem csak béta verziójú kiadásról van szó. Az új Skype legfontosabb újítása a videokonferencia támogatása: míg korábban csak két fél kommunikálhatott webkamerán keresztül, most akár egyszerre öten is megtehetik ezt.

Bár a promóciós anyagokban papa, nagyi és gyerek is vidáman videotelefonálni, a való életben még nem láttunk olyan családot, ahol valóban videokonferenciát bonyolítottak volna a felek, viszont munkacélból kimondottan praktikus lehet ez a szolgáltatás. Ahhoz, hogy a videokonferenciát használni lehessen, minden résztvevőnek telepítenie kell az új Skype béta verzióját.

Bing képernyővédő

Forrás: [origo]
Az ingyenes képernyővédő letöltése (5,8 megabájt)

Bár a Microsoft tavaly indult Bing keresőjének Magyarországon még nem érhető el minden szolgáltatása, ezért pedig elég kevesen is használják. Ettől függetlenül még a szájt hivatalos képernyőkímélőjét érdemes lehet letölteni, mivel pazar, nagyfelbontású fotókat tartalmaz, amelyeket diashowként vetít le aktiválását követően. A telepítő felkínálja a Bing kereső alapértelmezetté állítását, ezt azonban nem muszáj elfogadni, ugyanis enélkül is teljes értékűen működik a képernyővédő.

WinBubble 2.0

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (600 kilobájt)

Egy rendkívül hasznos segédprogram a WinBubble, amellyel a Windows XP, Vista vagy 7 rendszereken olyan változtatásokat, beállításokat végezhetünk el, amelyeket alapesetben például nem lehet. Kicserélhető például a belépési képernyő háttere, módosíthatók az Intézőből elérhető menüpontok, vagy akár kicserélhetjük az egyes meghajtók ikonját is az eredetitől eltérőre. Emellett korlátozni lehet a programmal a Feladatkezelő indítását vagy az USB-meghajtók használatát, ami mondjuk munkahelyi felhasználás esetében jöhet jól. Windows Vista és 7 esetén testre szabható az Aero-felület működése, illetve a beépített kereső működése is: ez utóbbi esetében például letiltható, hogy fájlokban, internetes előzményekben vagy üzenetekben is kutasson. Mivel az elvégzett változtatásokat nem lehet egy kattintással visszaállítani az eredeti állapotra, csak akkor érdemes a programmal változtatásokat eszközölni, ha tudjuk, melyik funkció milyen feladatot lát el, ellenkező esetben haza lehet vágni vele a rendszer működését is.