Ősszel érkezik a Google operációs rendszere

Vágólapra másolva!
A Google Chrome operációs rendszer késő ősszel fog megjelenni, a kimondottan internetes használatra szánt operációs rendszert külön nem, csak új eszközökkel - kezdetben laptopokkal - együtt lehet majd megvenni.
Vágólapra másolva!

Erről a Google egyik felsővezetője beszélt a tajvani Computex kiállításon. Az Engadget kütyüblog értesülései szerint a Chrome OS valamikor szeptember 21 és december 22-e közt fog megjelenni.

A Google saját operációs rendszerét kimondottan internetes használatra optimalizálják majd, azaz a felhasználói adatok közül csak a legszükségesebbek tárolódnak majd helyben, a levelet, üzenetek, könyvjelzők számítási felhőben kerülnek mentésre. Szinte minden funkciót a Chrome böngészőből lehet majd elérni, a szoftverek jelentős része pedig webalkalmazás lesz a szövegszerkesztőtől a fotóeditor programokig.

Elsőként laptopokra készül el

Sundar Pichai, a szoftver fejlesztésének vezetője szerint a Chrome OS első változatai elsőként laptopokon lesznek hozzáférhetők, ugyanis a fejlesztések elsőként a számítógépek e típusokra irányulnak, hogy biztosítani tudják a szoftver megfelelő minőségét és kompatibilitását.

A Google Chrome OS-szel a keresőcég a Microsoft felségterületére is belép majd: ez utóbbi cég Windows operációs rendszerei jelenleg több mint 90 százalékos részesedéssel rendelkeznek.

Bár a Microsoft nemrégiben amiatt kritizálta a Google szoftverét, hogy abból a gyártóknak eltérő verziókat kell majd készíteniük, Pichai szavai szerint a Chrome OS univerzális alapokkal bír, így a cégeknek nem kell minden egyes modellre más-más verziót készíteniük belőle, bár anyílt forráskódú alapoknak köszönhetően a gyártók igényeik szerinti egyedi változatokat is építhetnek rá.