Gyorsabb lett, és olvasni is segít a Safari böngésző

Vágólapra másolva!
Az új iPhone mellett Steve Jobsnak már nem jutott ideje a Mac mellett Windowsra is elérhető Safari böngésző 5-ös változatának bemutatására, holott az éppen tegnap vált elérhetővé. A program új kiadása gyorsabb működést kínál, leglátványosabb újítása azonban egy olyan funkció, amely portálok cikkeinek olvasását teszi kényelmesebbé.
Vágólapra másolva!

A Safari 4-es kiadásához képest az 5-ös verzió leginkább sebességbeli újításokat kínál. Az Apple szerint az alapjául szolgáló Nitro motor továbbfejlesztett változata mintegy 30 százalékkal gyorsabb működést biztosít a weboldalak döntő többségén megtalálható Javascript-kódok futtatása esetén. Az Apple mérései szerint saját böngészője a riválisok közül a leggyorsabb, bár ezt gyakorlatilag mindegyik új browser premierjekor elsütik a szoftvergyártók.

Cikkeket olvasni segít

A Safari 5 leglátványosabb újítása egy Reader nevű funkció, ami a különböző weboldalak, hírportálok cikkeinek kényelmes olvasásában nyújt segítséget. Bekapcsolni az oldal betöltődését követően lehet, amikor a címsorban megjelenik egy Reader feliratú gomb. Ha erre klikkelünk, a cikk tartalma reklámok, menüpontok és egyéb zavaró tényezők nélkül, fehér alapon felnagyított fekete betűtípussal jelenik meg a képernyőn. A cikkek mellett megjelenő gombokon keresztül a szövegeket - ugyancsak a zavaró extrák nélkül - ki is lehet nyomtatni, vagy e-mailben meg lehet osztani az ismerősökkel.

Forrás: [origo]
Cikkek kényelmes olvasását is biztosítja az új Safari

Ha valaki csak eme funkció miatt nem szeretne átállni a Safarira, annak érdemes kipróbálnia a Firefox böngészőhöz régóta elérhető - gyakorlatilag teljesen ugyanezt megvalósító - Readability nevű plugint, amellyel akár az [origo] cikkei is kényelmesen olvashatók.

Médialejátszásban erős

Egy átlagos netező számára - egyelőre - nem jelent sok újdonságot, hogy a böngésző támogatja az új HTML5 technológiát, a keresőmezejében pedig a Google mellett már a Bing és a Yahoo szolgáltatásai is elérhetők - bár ez a lehetőség a hazai felhasználókat szintén nem hozza lázba.

Az új Safari egyelőre nem tud magyarul, ahogyan a bővítményeket is hiába keressük hozzá. Ugyanakkor az 5-ös kiadás Windows alatt is képes kiaknázni a grafikus gyorsítást, így a beágyazott videókat jobb minőségben, szaggatás nélkül játssza le és a weboldalakat is sebesebben jeleníti meg.