Ingyenszoftver: fociszimulátor és Windows-gyorsindító

Vágólapra másolva!
Ingyenes, magyar nyelvű, online játékmódot is kínáló fociszimulátorral, a Windows indítását meggyorsító segédprogrammal, facebookozásra és twitterezésre optimalizált böngészővel, valamint a Lomtárat okosabbá tevő alkalmazással várjuk olvasóinkat ezen a héten. Akinek még marad ideje, egy remek lövöldözős sci-fi játék demóját is letöltheti.
Vágólapra másolva!

Az ingyenes Windows-optimalizáló szoftver letöltése (905 kilobájt)

A számítógépek egyik legidegesítőbb tulajdonságai közé tartozik az, ha lassan indulnak, ami különösen a régi telepítésű, nem karbantartott Windowsok esetében lehetséges. Ha bárki leül a PC elé, minél hamarabb szeretné használatba venni a rendszert: a bootolás idejének lerövidítésében segíthet ez az ingyenes alkalmazás.A Soluto telepítése után újraindítja a rendszert, és megvizsgálja, hogy milyen programok lassítják a Windows startolását. Ezeket egy angol nyelvű, de nagyon könnyen áttekinthető felületen teszi állítgathatóvá. Az automatán induló szoftvereket a program három kategóriába sorolja: az elsőbe a szükségteleneket - ezeket a Pause gombra kattintva ideiglenesen ki is kapcsolhatjuk, persze manuálisan indíthatók maradnak. A második kategóriába a potenciálisan eltávolítható alkalmazások kerülnek, a harmadikba pedig azok, amelyeket semmiképp nem szabad deaktivizálni, ide tartozik például a vírusirtó is.

Az alkalmazások automata újraindulását a programból utólag bármikor vissza lehet állítani, emellett lehetőség van arra is, hogy a Delay gombra klikkelve az betöltendő szoftverek sorának végére helyezzük őket. Ekkor elsőként csak a legfürgébb programok indulnak el, a lomhábbak pedig később, miközben mondjuk a Start menü már elérhetővé válik, a felhasználó pedig megkezdheti a munkát.

Flock 3 (béta verzió)

Forrás: [origo]
A közösségi oldalak használatára (547 kilobájt)

A Flock korábbi verzióit többször is bemutattuk, ám a közösségi oldalak kényelmes használatára szánt browser fejlesztői ezúttal radikális újdonsággal rukkoltak elő. Míg a Flock korábbi verziói gyakorlatilag átalakított Firefoxok voltak, addig a 3-as verzió letölthető béta kiadása már a Chromiumon alapul, azaz nagyon hasonlít a Google Chrome-ra.

Az új Flock fejlesztésekor négy szájt funkcióinak kényelmes elérésére összpontosítottak, melyek a Facebook, a Twitter, a YouTube és a Flickr képmegosztó. E szájtok tartalmait a belépési adatok megadását követően egy oldalsávon keresztül lehet böngészni anélkül, hogy külön meg kellene nyitni őket. A Facebook és a Twitter esetében ez különösen hasznos, plána szélesvásznú monitor használatakor, folyamatosan nyomon követhetik az ismerősök bejegyzéseit, és maguk is írhatnak bejegyzéseket az oldalsávból. Az ismerősöket csoportba is lehet rendezni, a beállításokat pedig a Flocknál regisztrált online fiókba el is lehet menteni. A program egy másik haszno szolgáltatást kínál: az URL előtti szövegbuborék-ikonra kattintva az éppen megnyitott linket lehet beküldeni a Twitterre, rövidített formában, megjegyzéssel. Az egyetlen problémánk az volt az új Flockkal, hogy a magyar billentyűzeten az alt+v-vel előhívható @ jel kombinációja összeakad a szoftver egyik funkciójával. Míg a Flock firefoxos változatát már rég nem használtuk, a Chrome-alapú utódjára valószínűleg érdemes lesz odafigyelni.

RecycleBinEx

Forrás: [origo]
Az ingyenes Lomtár-bővítmény letöltése (1,2 megabájt)

Ezzel az ingyenes programmal a Windowsok Lomtárát lehet okosabbá tenni. Telepítését követően egyszerűen, a törlés ideje alapján listázni lehet a benne lévő, végleges törlés előtt álló fájlokat, de meg lehet adni azt is, hogy csak egyik vagy másik meghajtóról távolítsa el véglegesen a logikailag törölt fájlokat. A programban emellett azt is be lehet állítani, hogy bizonyos időközönként automatikusan ürítse ki azt.

Football Challenge 10

Forrás: [origo]

Az ingyenes focis játék letöltése (43 megabájt, magyar nyelvű)

A Magyar Online jóvoltából a hazai játékosok is ingyenesen letölthetik a Football Challange 2010-es kiadását. A fociszimulátor egyszerű grafikával rendelkezik, cserébe viszont egy átlagos irodai PC-n is futtatható, bár túl gyatra gépen csak alapszintű grafikai beállításokkal. A program online mérkőzések bonyolítását is lehetővé teszi, de ha nincs internet, egy billentyűzet mellett is lehet nyomni vele néhány félidőt minden gond nélkül. A netes ranglistán legjobben szereplőket nyereményekkel jutalmazzák. 26 csapat, a mezek testreszabásának lehetősége várja a magyar nyelvű, könnyen irányítható programban a játékosokat.

Mass Effect 2 demó


A játék demó verziójának letöltése (1,9 gigabájt)

A szerepjátékos elemekkel is rendelkező sci-fi akciójáték már januárban megjelent (ki is próbáltuk), bárki által kipróbálható demóverzióját azonban csak most adták ki. Az első részhez hasonlóan gyönyörű grafika fogadja a játékost, akinek a demó indítását követően jó pár percnyi bevezető videót kell megtekintenie, ezeket nem is lehet elnyomni.

Mint később kiderült, ez azért van, mert nem csupán agyatlanul lövöldözve kell haladni, sokszor döntés elé kényszerül a játékos, ami befolyással van a történet későbbi alakulásra, így a külsejében nagyon aprólékosan testreszabható főszereplő hőssé vagy közutálatnak örvendő sötét gazemberré válik majd. A demóban először egy szitává lőtt, zuhanó űrhajóról kell megmenekülni, majd egy baráti űrbázison kell továbbjutni a robotikus ellenfelek gyűrűjénkeresztül. A Mass Effect 2 nem agyatlan akciójáték, inkább a "gondolkodós lövöldözős" kategóriába sorolható, már ha van ilyen. Gépigénye közepesen magas, nagyon gyenge grafikai teljesítményű PC-n nem érdemes próbálkozni vele.