Lego Harry Potter: PC-n is játszhatóak a varázslóinas kalandjai

Vágólapra másolva!
Nagyszabású játék készült Harry Potter első négy iskolásévéből. A legótéglákból összerakott világban a játékos a varázslótanonc összes nagy kalandját végigélheti, egyedül vagy akár barátaival felderítve Roxfortot és a mellette húzódó varázslófalut.
Vágólapra másolva!

Legyen bármilyen véres, sötét, komor az alaptéma, a a Lego építőkockákból felépített, Lego figurákkal benépesített pályák, illetve a fejlesztőcsapatra jellemző humoros megközelítés szinte bármilyen korosztály számára remek szórakozást nyújtó feldolgozást garantál. A recept működött már Indiana Jones kalandjaival, a Star Wars óriási csatáival és Batman éjjeli bűnüldöző küldetéseinek esetében, és a varázslóinas harcainak bemutatásakor sem vall kudarcot.

Legóként szétbontható világ

A legújabb Harry Potter: Years 1 - 4 című alkotásban benne van minden, amit a csapat korábbi játékaiban szeretni lehetett. A képernyőn megelevenednek Harry Potter-történetek helyszínei, szereplői, az újodonságként megjelenő varázslási lehetőség pedig remekül passzol a több legós programban kipróbált játékmenethez.


Roxmortsba is eljutnak a játékosok

A lényeg ugyanaz, mint az előző, szintén ismert filmsorozatokat feldolgozó Lego címekben. A gamerek magányosan, vagy egy társsal együttműködve láthatnak neki az ismert történet végigjátszásának. Közben kénytelen felfedezni a Lego kockákból felépített világot, ahol szinte minden tárggyal, objektummal lehet valamit csinálni.

A pályákon megtalálható ágyak, ládák, lámpák, festmények nem csak díszítésként vannak jelen, ezek többnyire különféle összegyűjthető tárgyakat rejtenek. Az összegyűjtött elemekkel újabb karaktereket, felszereléseket, és egyéb extra lehetőségeket lehet megnyitni. A szereplők és tárgyak sokasága miatt az első végigjátszással még csak a felszínt karcolgatjuk a Lego-játékokban, többször végig kell menni a pályákon, hogy mindent megtaláljunk. A játékban több mint száz, a könyvekből és filmekből ismert szereplő található meg. A gamer időnként kénytelen az ő bőrükbe bújni a feladatok megoldásához, mert még Harry Potter sem mindenható.

Instant varázsfőzet Lego kockából

A képernyőn egyszerre több hős is jelen ven, a játékos, vagy játékosok egyetlen gombnyomással le tudják cserélni az éppen vezérelt szereplőt a másikra, aki esetleg egy adott feladat, vagy fejtörő megoldásánál hasznosabban tud közreműködni. Hagrid, Roxfort nagydarab vadőre például a nehéz tárgyak, nehezen nyitható ajtók megmozdításában és kinyitásában tud segíteni. A játék kezdetén, amikor Harry Potter még nem rendelkezik a varázslás tudományával, pedig néhány egyszerűbb trükköt is be tud vetni a vadőr a továbbjutás érdekében.

Forrás: [origo]
"Dobol a kobold, tűnik a tündér, hol a törpe, forgószél!"

Harry és társai a kalandok során újabb és újabb képességek birtokába jutnak, megtanulnak ajtót nyitni, tárgyakat felemelni, és Lego alkatrészeket kombinálni. Minden egyes helység elképesztő mennyiségű lehetőséget rejt. Nem csupán az egyik ajtótól a másikig kell eljutni, hanem földön heverő könyveket lehet visszavarázsolni a könyvespolcra, vagy éppen elkeseredett varázsló tanoncokat lehet kisegíteni a szorult helyzetükből. Hogy még szórakoztatóbbak legyenek a kalandok a fő-, és mellékküldetések teljesítéséhez különböző, járműként is használható tárgyakat - például kocsit, szánkót, vagy ugráló széket - is igénybe lehet venni.

Elkalandozhatnak egymástól a Roxfort diákjai

A kooperatív mód különlegessége egyébként, hogy a karakterek, és így a játékosok nincsenek egymáshoz láncolva, a Lego Indiana Jones 2-ben bevezetett technológia lehetővé teszi, hogy a gamerek bármilyen messze eltávolodhassanak egymástól. Ilyenkor egy törésvonal jelenik meg a képernyő közepén, és a két játékos egymástól függetlenül, osztott képernyő segítségével láthat neki a helyszínek felfedezésének. Ha a két gamer újra egymás közelébe ér, a törésvonal eltűnik, és folytatódhat a közös kalandozás.


A baziliszkusszal való küzdelmet nem ússzák meg a játékosok

A már bejárt helyszínekre újra el lehet látogatni, ezt érdemes is megtenni, hiszen az új képességek birtokában, illetve a később csatlakozó karakterek közreműködésével addig elzárt területekre is el lehet jutni, illetve addig lehetetlennek tűnő feladatokkal is meg lehet birkózni. Az újabb karakterek nem csak újabb varázslatokkal tudják segíteni a csapatot. Ha például épp Ron Weasley az aktuálisan irányított szereplő, akkor Makesz nevű patkánya is bevethetővé válik, aki olyan helyekre is bejuthat, ahova a főhősök nem. A játék későbbi részében már varázsitalokat is lehet főzni, illetve, ha sikerül elegendő aranyszínű építőkockát összegyűjteni, megnyílik a játék újabb szekciója, ahol a gamerek a kreativitásukat is kiélhetik a különböző teremtmények felépítésével.

Bogoly Berti ajánlásával

A könyvekhez hasonlóan a Lego Harry Potter története is csak fokozatosan válik egyre sötétebb tónusúvá, az első pár óra leginkább csak felfedezésre, a trükkök megtanulására szolgál. Később, a legyőzendő ellenfelek feltűnésekor sem jelenik meg véres erőszak, a humoros megközelítés ekkor is hangsúlyos marad. A történetet vázoló átvezető filmekből nincs hiány, a szereplők vicces halandzsa-nyelven szólnak egymáshoz, így a szövegek megértése nem jelent problémát.

Forrás: [origo]
Mindenféle járműre fel lehet szállni Roxfortban

Aki korábbról nem ismeri a Potter-könyvek történetét annak az átvezető animációk nem szolgálnak elég részlettel a történet összerakásához. Bár a PC verzió 12 gigabájt adatot telepít a merevlemezre, ebbe se fért bele Harry kalandjainak részletekbe menő ismertetése. Ehelyett inkább csak a legismertebb, legfontosabb jelenetek kerültek be a Lego Harry Potterbe, azokat is a szokásos, Lego játékokra jellemző humorral tálalják a készítők. Ezt kivéve nehéz belekötni a játékba; a kifejezetten látványos megjelenítésnek, a változatos, izgalmas játékmenetnek, az elképesztő mennyiségű tennivalónak és ötletnek köszönhetően a Lego Harry Potter Years 1 - 4 a nyár egyik legjobban sikerült játéka, amit nem csak a Lego-játékok, illetve a Harry Potter-sorozat rajongóinak érdemes kipróbálni.

Tóth Tibor