Ingyenszoftver: törölt fájlok visszaállítása és játékok

Vágólapra másolva!
Ezen a héten egy szuperjó programot ajánlunk letöltésre, amely a véletlenül törölt képeket, és egyéb fájlokat tudja visszaállítani akár a Lomtár ürítése után is. Rajta kívül egy feltörekvő új médialejátszó béta verzióját, egy videoletöltő programot, illetve néhány játékot próbálhat ki ezen a hétvégén - ezekért görgessen a cikk aljára!
Vágólapra másolva!

Önnel is előfordult már, hogy letörölt egy fájlt, mappát, amit nem kellett volna? Esetleg direkt úgy, hogy a Lomtárból se lehessen visszaállítani, vagy reflexszerűen ürítette azt egy fontos fájllal? Formázta a családi képeket tartalmazó memóriakártyát? Ilyen esetekben segíthet a RecoveryDesk nevű remek segédprogram. A lényeg, hogy lehetőleg ne írjon semmilyen adatot arra a meghajtóra, amelyről véletlenül törölt valamit, azzal ugyanis jelentősen csökkenti a visszaállítás lehetőségét. Ebből a logikából adódóan a képeket, videókat, dokumentumokat vagy egyéb fájlokat is mindig egy másik meghajtóra kell visszaállítani, ha például memóriakártyáról van szó, akkor a winchesterre, ha a fő merevlemezről, akkor mondjuk egy USB-s meghajtóra.

Használata nagyon egyszerű, csupán rá kell kattintani a Scan gombra, és végigpásztázni vele az adattárolót, ha nem találna semmit, érdemes a lassabb Full Scannel próbálkozni. Pendrive, memóriakártya esetén nagyon jó eséllyel vissza lehet állítani minden törölt vagy leformázott fájlt, hiszen ezek alapesetben csak logikailag törlődnek, amíg nem kerültek űj adatok a helyükre, nem semmisülnek meg. Ez természetesen azt jelenti, hogy ha valakinek kölcsönadjuk a memóriakártyát, az jó eséllyel visszaállíthatja számos kínos felvételt, amely valaha megtalálható volt a kártyán. Szerencsére az adatok megsemmisítését biztonságos, bár a gyorsformázásnál lassabb módon el lehet végezni a Revo Uninstaller nevű ingyenes program Eszközök/Nyomok eltávolítása/Nyomtakarító funkciójával, amelyben a kártya meghajtójelét kell kiválasztani.

Style Jukebox béta verzió

Forrás: [origo]

Az ingyenes médialejátszó letöltése (5,3 megabájt)

Egy újabb médialejátszó tűnt fel a színen: a Style Jukebox egyaránt elboldogul a zene- és videofájlokkal, bár utóbbiakkal csak akkor, ha feltelepítik mellé a K-Lite kodekcsomagot, amelyet egyébként fel is kínál az első indításkor, de nem kötelező installálni. Ezzel egyébként érdemes csínján bánni, mert az ilyen dekódergyűjtemények összezavarhatják a rendszer, ha más kodekek is fel vannak telepítve a PC-re. A Style Jukebox leginkább tetszetős menüjével tűnik ki a tömegből, de hasznos extrája az is, hogy akár zeneszámonként eltérő hangzásbeállításokat is el lehet menteni ekvalizerén.

Kezelése egyértelmű, a zenefájlokat a középső gombbal audio-módra váltva lehet elérni, a filmeket pedig értelemszerűen video-módban lehet lejátszani. Bár első béta verziója még nem tartalmaz minden funkciót, érdemes lesz odafigyelni erre a szoftverre, a következő verzió ugyanis már többek közt választható skinek, Last.fm-kezelés és CD-írási képesség is megtalálható lesz.

VDownloader

Forrás: [origo]
Az ingyenes videolopó szoftver letöltése (6,3 megabájt, magyar nyelvű)

A VDownloader egy olyan ingyenes segédprogram, amellyel a legismertebb videomegosztó szájtok - többek közt felnőtt tartalmakat kínáló oldalak - szervereire feltöltött videót lehet letölteni a PC-re internet nélküli megtekintés céljából. A VDownloader telepítésekor kicsit oda kell figyelni, ugyanis kissé erőszakosan próbálja rátukmálni a felhasználóra az Ask kereső eszköztárat, de ez egyáltalán nem kötelező, csupán a szokványos beállítások helyett kell egyedit választani a menüben. A program a lvideók letöltése mellett automatikusan át is tudja alakítani őket például hordozható médialejátszóval, mobiltelefonnal, vagy akár dvd-lejátszóval kompatibilis formátumra. A program másik hasznos szolgáltatása a beépített kereső, amely egyszerre több videós szájt tartalmaiban teszi lehetővé a kutakodást.

Cheatbook júliusi kiadás

Forrás: [origo]

Az ingyenes játékcsalás-gyűjtemény letöltése (4 megabájt)

A német Cheatbook.de honlap offline is használható játékcsalás-gyűjteménye, amelyben PC-s és konzolos játékokhoz találhatók extra funkciókat, például örökéletet, fegyvereket, autókat, pályákat feloldó kódok és egyéb tippek.

A hét játékai


A NASA angol nyelvű Alfa Holdbázis játéka

A virtuális szórakozásra vágyók ezen a héten a legjobban a NASA holdbázisos játékának letöltésével (a Steam nevű játékhálózat kliensével együtt lehet letölteni) járnak. A Holdon való letelepedést bemutató látványos szimulátorról a Tudomány rovat részletes bemutatóját érdemes elolvasni használat előtt. Akiket az űrbeli letelepedés nem hoz lázba, azok számára a nyolcvanas évekbeli játékklasszis, a Super Marióra nagyon hasonlító Giana Sisters új, grafikailag alaposan feltuningolt átdolgozása lehet érdekes: a Gianas Returnt innen lehet letölteni. A kilencvenes években népszerű játéktermek hangulatát idézi a PainTown, amelyben nem más a feladata a játékosnak, mint jó alaposan megruházni az utcán szembejövő rosszarcúakat.

Jóval komolyabb játék az Alien Shooter 2, ennek telepítője 720 megabájt: egy izometrikus nézetet használó lövöldözős programról van szó, amelyben gusztustalan űrlényeket kell szitává lőni, darált húshoz hasonló véres cafatjaik pedig alaposan elcsúfítják a terepet egy-egy küzdelem után. Játékmenetét illetően az Azangara is a Super Mario-klónok egyike, ám látványos, háromdimenziós grafikát használ, így ennek ellenére el lehet vele ütni az időt.