Ingyenszoftver: vírusirtó és fogyasztásmérő

Vágólapra másolva!
Ezen a hétvégén a Microsoft új, továbbfejlesztett védelmi funkciókkal rendelkező víruskeresőjével, illetve egy olyan programmal várjuk olvasóinkat, amely mindig megmutatja, hogy a számítógép és annak részegységei éppen mennyi energiát fogyasztanak. Melléjük az eddigi talán egyik legjobb webes videók lementésére használható segédprogramot, illetve egy olyan USB-formázó szoftvert ajánlunk, amely lehetővé teszi, hogy a pendrive-ra négy gigabájtnál nagyobb fájlokat is gond nélkül átmásoljunk.
Vágólapra másolva!

Talán a hét leghasznosabb letöltése a Microsoft ingyenes víruskeresője, a Security Essentials új, 2.0-s verziójának egyelőre béta állapotban elérhető kiadása. Ezt a verziót a Microsofttól lehet letölteni, beszerzéséhez Live ID-vel (Hotmail postafiók vagy Messenger jelszó) kell rendelkezni. Fejlesztőinek tájékoztatása szerint a 2.0-s verzió hatékonyabban képes felismerni a kártevőket, gyorsabb lett, emellett a webről érkező fenyegetések ellen is védelmet nyújt. Sajnos XP alatt nem, de Vista és Windows 7 alatt az otthoni vagy céges hálózatokról érkező támadások ellen is védelmet nyújt az alapvető vírusdetektálási képessége mellett. Fontos megjegyezni, hogy a Security Essentials 2.0 telepítése előtt uninstallálni kell az előző verziót, vagy más víruskeresőt!

Joulemeter

Forrás: [origo]
A fogyasztást megbecsülő segédprogram letöltése (781 kilobájt)

A Microsoft fejlesztőinek ingyenes segédprogramjával a számítógép, illetve annak egyes komponenseinek fogyasztását lehet monitorozni.A szoftver egyrészt megmutatja, hogy az alaplap, processzor, a lemezek, vagy a monitor épp hány wattot fogyasztanak, és mennyi a teljes rendszer aktuális, illetve átlagos fogyasztása. A segédprogram rögzíti azt is, hogy a PC hány órát volt bekapcsolva, hány órán át üzemelt alvó állapotban, és megbecsüli, hogy összesen hány kilowattóra áramot fogyasztott működése alatt.

Free Media Catcher 1.1

Forrás: [origo]
Az ingyenes videolopó szoftver letöltése (4,2 megabájt)

Ezzel az ingyenes segédprogrammal nagyon hatékonyan lehet weboldalakba beágyazott videókat letölteni külön fájlként. A program egyebek mellett a Facebookra feltöltött videókat, de a YouTube-ról, illetve a hazai videomegosztókon elérhető felvételeket is le lehet menteni vele, mivel az adatforgalom elemzésével dolgozik, nem a weboldalak kódjában kutat beágyazott felvételek után. Telepítése során a WinPcap nevű szoftvert is felinstallálja a gépre, ez a komponens végzi a hálózati forgalom elemzését, a Free Media Catcher nélküle nem működik. Használata egyszerű, indítását követően rá kell klikkelni a Start Capture feliratú gombra, ekkor kezdi analizálni a hálózati forgalmat, s érzékeli ezt követően megnyitott videofájlokat is. Mivel ez azért erőforrást igényel, használaton kívül érdemes a programot, vagy legalább a capture funkcióját kikapcsolni.

Martik USB Disk Formatter

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (49 kilobájt)

Manapság már sokan vesznek 4 gigabájtnál nagyobb kapacitású pendrive-ot, a legtöbb esetben azonban ezek a meghajtók a régi FAT32 nevű fájlrendszerrel vannak megformázva. Miért baj ez? Mert a FAT32 miatt nem lehet 4 gigabájtnál nagyobb fájlt másolni rájuk. Sok kis fájlból bármennyi lehet, esetlegesen pedig a nagy fájl több darabra bontása is szóba jöhet. A legegyszerűbb azonban az, ha NTFS rendszerűre formázzuk le a meghajtót, erre viszont sok esetben a Windows nem hajlandó, hibaüzenetet ad. Ebben segít a Martik USB Disk Formatter, amellyel egyszerűen elvégezhető a feladat (általában elegendő a Quick formatot választani), és így a 4 gigabájtnál nagyobb fájlok is gond nélkül átmásolhatóvá válnak.