Az Apple feltalálta a számítógép nélküli trackpadet

Vágólapra másolva!
Az Apple notebookok több ujjas gesztusokat kezelő trackpadjeit sokan kedvelik, a cég mostantól asztali gépekhez is árul ilyen kiegészítőt. A Magic Trackpad nevű eszközt a számítógépes egér utódjának szánják.
Vágólapra másolva!

A Magic Trackpad egy ízléses kialakítású, 19x14 centiméteres lapka, ami az Apple külső billentyűzetek stílusjegyeit hordozza magán, és a mérete is hozzájuk illik. A ceruzaelemmel működő eszköz furcsasága, hogy teljesen vezeték nélküli: elemmel működik, és csak Bluetoothon keresztül csatlakoztatható a géphez.

Az iPhone-hoz vagy az iPadhez hasonló több ujjas gesztusokkat (lapozás, forgatás, nagyítás, görgetés) csak a Macesek élvezhetik, nekik is legalább az OS X 10.6.4-es verziójára lesz szükségük hozzá. Az Apple önálló trackpadjét 69 dollárért (körülbelül 23 ezer forint) árulják, és a cég egy AA-s akkumulátorszettet is piacra dobott hozzá töltővel együtt, 29 dollárért (6500 forint).

Forrás: Apple
Mint egy darab billentyűzet, gombok nélkül

A készülék körülbelül a PC-khez is árult, érintőpálcával használható digitalizáló táblákhoz hasonlít, amelyeket főleg grafikusok, tervezők használnak. Az iPad megjelenése előtt sokan számítottak rá, hogy az érintős tabletet majd a Macek beviteli eszközeként is lehet majd használni, a cég valószínűleg ezt az igényt felismerve döntött az önálló trackpad megalkotása mellett.

Az Apple legújabb egere, a Magic Mouse is érintős felületű, és ismeri ugyanezeket a gesztusokat, de a Magic Trackpad valamivel nagyobb felületű, így kényelmesebb használható, így akár az egeret is kiválthatja a trackpadhez szokott felhasználóknál. A készüléket külön bejelentés nélkül, az asztali gépeinek július 27-i frissítésével egyidejűleg kezdte meg forgalmazni a cég.