Ön is készíthet gigászi panorámaképet!

Vágólapra másolva!
A múlt héten publikálták azt a Budapestről készült óriási panorámafotót, amely 70 gigapixeles méretével világrekordernek számít. Bár ilyen gigászi felvétel előállítása komoly hozzáértést igényel, egy száz megapixel körüli, virtuális körbetekintést biztosító képet bárki készíthet egy egyszerű fényképezőgéppel is. Nekünk is sikerült elsőre.
Vágólapra másolva!



Forrás: [origo]
A svenkelős panorámakészítési módot a Samsung okostelefonja is tudja (korábbi cikkünk)

Míg az előbbi, lassan svenkelős megoldás közel tökéletes felhasználást biztosít, amellyel akár egy nagymama is el tud boldogulni, az előző fotó széleit mutató megoldást tűző napsütésben szinte lehetetlen használni, ekkor ugyanis alig látszik a kijelző tartalma.

Kézből is lehet fotózni, de sokat segít az állvány

Akármennyire bonyolultnak és eszközigényesnek tűnik is a panorámafotózás, egy néhány fotóból álló tájképet akár kézből fényképezve is meg lehet csinálni. Nem szükséges hozzá állvány, ha jó az idő, nem kell elsütő zsinór se a fényképezőgéphez. Elég ha a fotós körbefordul a géppel, és megfelelő időközönként exponál egyet. Ha a fotók között elég az átfedés, akkor még az automata összefűző szoftverek is boldogulni fognak a felvétellel.

Forrás: [origo]
Három, kézből készült fotóból készítettük ezt a 16 megapixeles fotót (letöltés nagyban)

Egy mai tipikus kompakt fényképezőgép körülbelül 10 megapixeles felbontásra képes, azaz egy ilyennel készített fotó tízmillió képpontot tartalmaz. Ha négy ilyen képet összefűzünk, akkor negyvenmillió pixelünk lesz, egy két sávban öt-öt fotót tartalmazó képpel pedig már a száz megapixelt is el lehet érni. Bár a vágások és átfedések miatt sosem pont akkora lesz a fotó, mint a felhasznált képek felbontásának összege, de a hagyományos, egy képkockás látványhoz szokott szemnek garantáltan óriásinak fognak tűnni. A tesztként készített felvételeink egyike se lett hibátlan, hol a fotón látható korlát csatlakozik furcsa szögben, hol a Duna-parton kikötött hajók bicsaklanak meg. Ezek a hibák kicsit figyelmesebb fényképezéssel kiküszöbölhetők.

Forrás: [origo]
Állványról már sikerült 34 megapixeles fotót is csinálnunk (
letöltés nagyban)

A tájképet alkotó fotók elkészítésénél arra érdemes figyelni, hogy a fényképezőgép lencséjét a legkevésbé torzító állásba állítsuk, ami az 50 milliméter körüli fókusztávolságnál van. Emellett összefűzés előtt érdemes a kamera saját szoftverével vagy az Adobe Lightroommal legalább valamelyest korrigálni az esetleges torzításokat. Ezt a népszerűbb objektívek esetében a programok képesek automatán megtenni, és sokat javítanak a kész panoráma minőségén.

A mágia a szoftverben rejlik

Otthoni felhasználásra tökéletesen elég a Microsoft Research kísérleti célból készült összefűző programja, az ICE. Az ingyenes programot folyamatosan frissítik, a legújabb verzióba például belekerült a kézi vezérlés lehetősége is: már nem csak az automatizmust bízhatjuk meg a képek összelegózásával, mi is beállíthatjuk, milyen sorrendben és mintában jöjjenek a képek.

Az ICE automata beállításokkal is egészen jól dolgozik, ha jó minőségű fényképekkel látjuk el, remek panorámákat készít belőlük. Ha mégsem tetszene az alapbeállítás, akkor szerkesztő módjának használatával bele lehet nyúlni az összefűzés folyamatába. A választási lehetőségek szegényesebbek, mint amiket a profi fotósoknak szánt fizetős Autopano szoftver kínál, viszont játszani tökéletesen elegendők.

Forrás: [origo]
Forgathatóan és zoomolhatóan jeleníti meg a képeket a Photosynth (megtekintés nagyban)

A szoftver nem csak összevarrni tudja a panorámaképeket, hanem a Microsoft által üzemeltetett Photosynth nevű 3D-s képnéző szolgáltatásra is fel tudja tölteni ezeket. A Live.com (MSN) azonosítóval használható szolgáltatást használóknak ingyenesen húsz gigabájtos Skydrive tárhely áll rendelkezésükre.

Mindent tud, de bonyolult a Hugin

A panoráma összefűzésének három lépését legjobban a Hugin nevű fotós szoftver oldalán magyarázzák el. A képeket a program először összerendezi, aztán eltünteti az élesebb képszéleket, végül pedig a lencsehibákat, illetve a fotók szélén érzékelhető sötétedést korrigálja. Ideális esetben a végeredményül kapott képről már nem lehet megmondani, hogy több felvételből rakták össze.

Forrás: [origo]
Egyszerűsége miatt verhetetlen az ICE

Sajnos a Hugin maga teljesen alkalmatlan a mindennapi használatra. Az ingyenes fotós program által kínált funkciók inkább a profikat veszik célba, felületét pedig csak hosszas tanulással lehet megszokni, átlagfelhasználóknak nem lesz könnyű ezzel a szoftverrel boldogulniuk.

Valódi gigapixel

A valódi gigapixeles fotó létrehozásához már jóval komolyabb felszerelésre van szükség. A tíznél több képet tartalmazó panorámák elkészítéséhez elengedhetetlen egy stabil, jól kezelhető állvány és egy jó minőségű teleobjektív is. Ha ez megvan, akkor már csak arra kell figyelni, hogy meglegyen minden kép között a megfelelő átfedés.

Forrás: [origo]
Már egy öt-hatezer forintos állvány is jobb, mint kézből fotózni

A csúcstartó 70 gigapixeles kép elkészítéséhez az összes technikai vívmányt bevetették a magyar készítők. Az önmagát forgató, előre elkészített terv szerint dolgozó robotállványon két nagy gyújtótávolságú teleobjektív és a Sony legjobb tükörreflexes fényképezőgépei álltak.

Forrás: [origo]
Kitartással amatőrként is át lehet lépni a gigapixeles határt (megtekintés nagyban)

Megfelelő elszántsággal azonban még a robotállvány hiánya is legyőzhető. Egy lelkes panorámafotós, Andrási Zsolt például 517 darab képből rakta össze a fent látható 1,75 gigapixeles felvételt. A Bazilika kilátóteraszáról készített képen a város nevezetességeinek nagy része látszik, percekig lehet rajta keresni az ismerős épületeket, lakásokat. Zsolt egy manuális állvánnyal, egy 300 miliméteres gyújtótávolságú lencsével felszerelt Sony Alpha 200 fényképezőgéppel és végtelen türelemmel vágott neki a feladatnak. A képeket kézzel állította be, az állvány bemozdulását elkerülendő a gépet távkioldóval sütötte el minden egyes alkalommal. Az Autopano Pro szoftverrel összefűzött képek végül egy 6,5 gigabájtos fájllá álltak össze, ezt töltötte fel a fotós a hasonló felvételek bemutatására szolgáló GigaPan.org szájtra, ahol számos hazai gigapanorámát lehet megtekinteni.

Tárhely gigapixeleknek

Az elkészült felvételeket nem is érdemes a Flickrre, Picasára vagy más hasonló, normál képarányú fotókra tervezett szolgáltatásba feltölteni. A több száz megapixeles fotókat célszerű inkább a mély zoomolási lehetőséget kínáló GigaPan vagy Photosynth oldalakra feltölteni, hogy megfelelő módon lehessen nézegetni őket. Az előbbi szolgáltatás használatához Flash, az utóbbihoz a Microsoft Silverlight pluginja és egy pár megabájtos feltöltőkliens szükséges. A két tájképekre szakosodott oldalon még az is beállítható, hogy körpanorámáként vagy gömbpanorámaként jelenjen meg az alkotásunk.