Vágólapra másolva!
Több mint 30 millió forint értékben foglaltak le másolt számítógépes programokat és navigációs rendszereket egri és gyöngyösi számítástechnikai üzletekből a pénzügyőrök.
Vágólapra másolva!

A Vám- és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnokságának közlése szerint az egyébként legálisan működő szakboltokban az eladásra kínált és javításra beszállított asztali és hordozható számítógépekre nem eredeti, hanem másolt programokat telepítettek fel, ezzel programonként 30 és 400 ezer forint közötti összeget próbáltak megspórolni.

Mint elmondta, az egri vámhivatal munkatársai a számítástechnikai programok és navigációs rendszerek gyártásával foglalkozó cégek képviselőivel közösen ellenőrizték július végén az egri és a gyöngyösi számítástechnikai üzleteket. Hét szakboltot ellenőriztek és valamennyiben találtak szabálytalanságokat a vámosok. A szakértők elsődleges megállapításai szerint az eladásra kínált hordozható és asztali számítógépekre másolt programokat telepített fel valaki, s ugyanezt tették a lefoglalt navigációs rendszerekkel is.

A vám- és pénzügyőrség szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó bűncselekmények miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen, "egyelőre ugyanis nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy az üzletben dolgozók közük kik és milyen mértékben követték el a bűncselekményt" - tette hozzá a sajtóreferens. Varga Zoltán beszámolt arról, hogy a hét, legálisan működő szaküzletből összesen több mint 30 millió forint értékben foglaltak le a pénzügyőrök merevlemezeket és szoftvereket. Szintén szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó bűncselekmények miatt indítottak eljárást a vámosok egy bogácsi és egy kiskörei szórakozóhely tulajdonosa ellen, mivel ezeken a helyeken másolt CD-ről szolgáltatták a zenét. A két helyszínen a pénzügyőrök összesen 780 lemezt foglaltak le, ezek értéke az elsődlegesen adatok szerint mintegy 780 ezer forintra tehető.