Mikrofonnal lehet lehallgatni a nyomtatókat

Vágólapra másolva!
Német kutatók új módszert találtak az irodák bizalmas dokumentumainak megszerzésére. A támadáshoz nem kell feltörni a számítógépeket, nem kell bejutni a hálózatba, elég ha egy mikrofonnal le tudják hallgatni mátrixnyomtatók keltette zajt.
Vágólapra másolva!

Lehallgatás ellen is védeni kell a régi nyomtatókat, különben egy jobb mikrofonnal el lehet lopni a dokumentumokat. A biztonsági szakemberek átal kikísérletezett módszer egyelőre csak angol szövegekkel működik, de megfelelő szótárral és nyelvi programokkal várhatóan más nyelvekre is meg lehet majd tanítani a szoftvert.

A módszer akkor különösen hatásos, ha a támadó ismeri, hogy milyen szöveget - szabvány jogi formulákat tartalmazó szerződés, vény, orvosi jelentés - sikerül lehallgatnia. Az ismert szavakkal feljavított lehallgatás 95 százalékos pontossággal működik, míg a teljesen ismeretlen szöveg 72 százalékát lehet megszerezni az új módszerrel.

A lehallgatásos dokumentumlopás tesztjét a valódihoz hasonló körülmények között végezték a kutatók. A bemikrofonozott helységben nem csak a nyomtató dolgozott, hanem emberek is csevegtek. A zajokat szöveggé alakító szoftver, illetve a szövegfelismerő programok még így is remekül működtek.

Szigeteléssel lehet védekezni

Bár léteznek elérhető árú tintasugaras- és lézernyomtatók, a hangos mátrixnyomtatók nem tűntek el. Németországban például az orvosi rendelők hatvan százaléka és a bankok közel egyharmada használja a régi technológiával készült eszközöket.

A kutatók szerint a lehallgatásos támadás ellen a nyomtatók szobáinak hangszigetelése a legjobb védekezés. Az új módszer csak a mátrixnyomtatók ellen hatékony, ám ezek az eszközök pont azokból az irodákból nem haltak még ki, ahol sokat kell nyomtatni, egy karbantartást, törődést nem igazán igénylő géppel. A potenciális célpontok között megtalálhatóak a könyvelőcégek, az orvosi rendelők és az ügyvédi irodák is.