Ingyenszoftver: új Messenger, Facebook-pajzs és játékok

Vágólapra másolva!
Az új Messengerrel már a facebookos ismerősökkel is csevegni lehet, a Symantec ingyenes applikációja pedig a káros linkektől óvja meg a felhasználókat a közösségi oldalon. Megtaláltuk minden idők egyik legnagyobb tudású PC-kikapcsoló programját, ezeken kívül pedig egy kommandós játékot és böngészőben játszható Quake-et ajánlunk olvasóinknak ezen a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Új béta verziókat adott ki a Microsoft a többek közt ingyenes képkezelő, chatelő, videovágó és levelezőprogramokat tartalmazó Live Essentials programcsomagból. Sajnos ez a kiadás már csak Windows Vistán és Windows 7-en működőképes, XP-re nem lehet telepíteni. Az új verziók közül a Messenger chatprogramot érinti a legnagyobb újítás: ez már korábbi verzió óta képes lehívni a Facebookon és a MySpace-en publikált bejegyzéseket, mostantól azonban már az előbbi szájt chatjére is lehet csatlakozni vele. A fejlesztők blogján publikált bejegyzés szerint az új Messenger gyorsabban működik a korábbi verzióknál, a Mail levelezőprogrammal pedig hatékonyabban lehet használni a Gmail fiókokat, mint korábban. A Movie Maker videovágó már a korábbinál jobb minőségű videoanyagokat is támogat. A Live Essentials beta 2011-es csomag nem végleges verziójú szoftvereket tartalmaz, így menürendszere sem érhető el magyarul.

Norton Safe Web Facebook App

Forrás: [origo]

Itt tudja aktiválni a Norton Safe Webet Facebook fiókjába

Bár az agresszívan terjesztett nyereményjátékoktól nem, a Facebookon egyre nagyobb számban megjelenő kártékony applikációk és linkek által jelentett veszélytől meg tud óvni a Symantec ingyenes szolgáltatása, a Norton Safe Web közösségi oldalba épülő alkalmazása. A Safe Web az adathalászoktól, és a különböző böngészőn át támadó kártevőket terjesztő honlapok ellen kínál védelmet, facebookos alkalmazása pedig az üzenőfalon lévő, saját magunk, illetve ismerőseink által írt bejegyzéseket vizsgálja meg ezek után kutakodva. Alapesetben az ellenőrzést manuálisan lehet elindítani az applikáció linkjére kattintva, ekkor az utolsó 24 órában publikált bejegyzéseket fésüli át. Lehetőség van automatikus ellenőrzésre is, ám ezt az alkalmazás sajnos csak akkor engedélyezi, ha engedélyezzük neki, hogy maga is írhasson bejegyzést üzenőfalunkra - ekkor pedig időnként a Safe Webet népszerűsítő üzeneteket publikál majd, ami elég zavaró lehet, nem is értjük, egy biztonsági cég hogyan építhetett be spamjellegű funkciót saját termékébe.

Shutdown Timer

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (4,1 megabájt)

Talán az egyik legprofibb szoftver, amely automatikusan képes kikapcsolni a PC-t. Számos beállítási lehetőséget kínál: megadható a kikapcsolás fix dátummal és időponttal, de akár olyan feltételek is, hogy a számítógép akkor kapcsoljon le, ha a processzor hőmérséklete bizonyos ideig elér egy előzetesen megadott hőfokot, vagy a szabad memória lecsökken egy bizonyos érték alá, netán a hálózati forgalom sebessége produkál egy bizonyos limitet. A lekapcsolás mellett a programba azt is be lehet táplálni, hogy mondjuk csak a monitort kapcsolja le, vagy hibernálja a számítógépet, esetleg egy adott időpontban nyisson meg egy honlapot, vagy aktiváljon, zárjon be egy alkalmazást. Rendkívül széles körű felhasználást tesz lehetővé.

The Scourge Project: Episodes 1 and 2

A scifi csapatjátékok korát éljük, újabb fejlesztő jelentkezett olyan szoftverrel, amivel egy négyfős kommandó tagjaként menthetjük meg az egész ismert világot a gonosz karmai közül. A The Scourge Project Episode 1-2-ben a gonoszt Nogari Corporation-nek hívják, a játékos pedig az Echo Squad nevű kommandó tagjaként küzdhet meg vele. A szoftver változatos játékmódokat kínál: a gép által irányított harcostársak közt végigküzdött egyjátékos mód mellett többen, egymást segítve is végigvihetik a játékos.

A Scourge Projectben négy eltérő funkciójú és felszerelésű karakter közül lehet választani. A fejlesztők nem erőltették meg magukat nagyon, a szokásos vezető, nagy puskával felszerelt támogató egység, mesterlövész, felderítő négyest helyezték bele a Scourge világába. Szerencsére a karaktereket tovább egyénítették speciális képességekkel, és így már némiképp eltérnek az összes csapatjátékban - ideértve az ingyenes Alien Swarmot is - megtalálható szereplőktől.

A Scourge Project demója elég hosszú ahhoz, hogy a játékos rájöjjön, meg akarja-e venni a programot. Néhány pálya alatt kiderül, hogy a külső nézetű lövöldözés nem idegesítő-e, bele lehet-e élni magunkat a világba. A két epizód 9,9 euróba kerül, a négy telepítőkódot tartalmazó, haverokkal játszható csomag ára pedig 30 euró.

Quake Live

Kilépett a béta fázisból a tavaly tavasszal bemutatott böngészőben játszható lövöldözős játék, a Quake Live. A fejlesztési küszöb átlépésével átalakult a játék árazása is: az eddig is elérhető pályákért a továbbiakban sem kell fizetni, bevezettek azonban két előfizetésése csomagot is.

Forrás: [origo]
Az ingyenes lövöldözős játék itt próbálható ki

A havi 1.99 dollárba kerülő Premium előfizetés az ingyen elérhető negyven pálya mellé húsz újabb szintet kap, illetve eddig ismeretlen játékmódokat próbálhat ki. A még borsosabb árú, havi négy dolláros Pro csomaghoz pedig a saját zártkörű játékszerver indításának a lehetősége is jár.A szolgáltatást üzemeltető ID software további extrákat ígért a fizetős Quake-re belépőknek.