Nem lesz többé ATI grafikus chip

Vágólapra másolva!
A legendás grafikus chipgyártót megfosztja nevétől az azt birtokló AMD, mivel a cég szerint hamarosan egyébként is eltűnnek az önálló GPU-k.
Vágólapra másolva!

Az AMD vasárnap jelentette be, hogy megszünteti az ATI-t önálló márkanévként. A lapkagyártó 2006 óta a tulajdonosa az 1985-ben alapított, grafikus chipeket fejlesztő cégnek, amelynek termékeit a jövőben saját logója alatt forgalmazza majd. A cég vezetése ugyanis úgy véli, az AMD márkanév erősebb, mint az ATI.

Az egykori ATI terméknevek, mint például a Radeon vagy a FirePro, és a grafikus chipeket markánsan azonosító piros matricák megmaradnak, de azokon az AMD logója szerepel majd. Így az egykori ATI Radeont egyszerűen Radeon Graphics chipnek hívják majd.

Forrás: [origo]
Az ATI-lapkák új ruhája

A cég másik indoka a váltásra az, hogy a jövőben a processzorral integrált grafikus chipek, az úgynevezett Fusion APU-k fejlesztésében látják a jövőt, ami szintén értelmetlenné teszi a külön márkanevek használatát. A gyártó 2011-re ígéri az ilyen lapkák megjelentetését, míg az első ATI név nélküli piros címkék ez év végén tűnhetnek fel a gépeken.

A PC-s grafikus chipek jó ideje kétpólusú piacának másik szereplője, az Nvidia ezzel - legalábbis önálló márkaként - magára marad.