Visegrádon támadják meg a Földet

Vágólapra másolva!
Hétfőn éjfélkor került a boltokba világszerte a Halo: Reach című videojáték, amely az egyik legsikeresebb játékprogram-sorozat befejező része. A Halo-széria filmes költségvetéssel, és Hollywoodot megszégyenítő sikerekkel büszkélkedhet, az újabb epizód már a megjelenése előtt több rekordot megdöntött.
Vágólapra másolva!

A Halo előző, 2007-ben megjelent harmadik része volt az egyik első olyan játék, ami már a megjelenés hetében mozifilmeket megszégyenítő bevételeket tudott elérni, hiszen a Microsoft a premiert követő öt nap alatt több mint 300 millió dollárt kasszírozott rajta. A Halo eddigi részeiből eddig mintegy 34 millió darabot adtak el, és kulcsszerepe volt abban is, hogy a szoftvercég Xbox konzoljait népszerűvé váltak a játékosok körében.

A játékot készítő Bungie cég a harmadik rész megjelenése után bejelentette, jó ideig nem fog újabb Halo-játékot készíteni, de a stúdió vezetői elárulták, a végső búcsú előtt még két részt a piacra dobnak. Az első a tavaly megjelent Halo 3: ODST volt, ami leginkább egy - kimagasló minőségben kivitelezett - kiegészítőnek felelt meg. A hétfőn megjelent Halo: Reach ellenben egy teljesen új, teljes értékű játék, amely a Microsoft szerint a sorozat negyedik epizódjának is felfogható, és a Halo 3-hoz hasonlóan már kizárólag az Xbox 360 konzolgépekre jelent meg, PC-re nem.

Visegrádon támadják meg a Földet

A történet 2552-ben, a Reach nevű, a Földre hasonlító bolygón játszódik, a játékos közvetlenül az első Halo-játék történései előtt, a Covenantnak nevezett idegen lények inváziója kezdetén kerül az akció kellős közepébe, a grafika pedig részletesebb, realisztikusabb az előző részeknél. A főhős ezúttal nem a korábbi epizódokból ismert Master Chief, hanem a szuperkatonákból álló, Spartan nevű eliosztag Noble 6 nevű katonája.


A Halo: Reach bemutatóvideója

Minden eddiginél látványosabb harci jeleneteket, és megújított egymás elleni mérkőzéseket kínál az új rész, derül ki az előzetes bemutatókból, a videojátékos magazinok körében pedig jó, többnyire 90 százalék feletti értékelést kapott a játék. Az új Halóban egyébként ismerős nevekre és helyszínekre bukkanhatnak a a magyarok: az előzményből többek közt az is kiderül, hogy az emberek elleni támadás a Reach bolygó Visegrád nevű városában kezdődött meg.

A siker garantált, a Microsoft minden eddiginél nagyobb marketingköltséggel készült a legújabb Halo-játék bemutatójára. A világ összes országához hasonlóan itthon is számos játékszoftverekkel foglalkozó bolt kinyitott éjfélkor, hogy a a megjelenés napjának első percében kínálja megvételre az új Halót. Bár a Halo: Reach a sorozat legutolsó darabja, amelyet az eredeti fejlesztőcsapat, a Bungie készített, a Microsoft egy általa alapított céget bízott meg a Halo-univerzum jogainak kezelésével, így a program világában játszódó könyvek és filmek megjelenésére is számítani lehet, bár konkrétumokat ezekről nem közölt a szoftvercég.

A Halo: Reach alapváltozata 13 ezer forintos, extrákat tartalmazó limitált kiadása 15 ezer forintos áron debütált a hazai boltokban, de létezik a játékból egy 26 ezer forintot kóstáló díszdobozos kiadás is, amelyhez egy makettet is mellékelnek, és a játékkal egybecsomagolt Xbox 360 konzolok is megjelentek a premierrel párhuzamosan.