Ingyenszoftver: foci és új Explorer

Vágólapra másolva!
Ezen a héten a focijátékok rajongói minden bizonnyal elégedettek lesznek, hiszen két új játék demóját is letölthetik, megérkezett az új FIFA, és a Pro Evolution Soccer is. A többieknek az Internet Explorer legújabb, gyökeresen átdolgozott, 9-es kiadásának béta verzióját, illetve a számítógép automatikus ki- és bekapcsolásával áramot megspóroló segédprogramot ajánlunk figyelmükbe.
Vágólapra másolva!

A hét legfontosabb szoftveres eseménye, hogy a Microsoft kiadta az Internet Explorer új, 9-es verziójának béta tesztváltozatát. Bár ez még nem egy végleges szoftver, ahhoz már kellően stabilan működik, hogy az érdeklődő felhasználók feltelepítsék és kipróbálják PC-iken. Funkcióit részletesen ebben a cikkünkben mutattuk be, dióhéjban a lényeg: az IE9 kezelőfelületét teljesen átdolgozták, méghozzá úgy, hogy a lehető legkevesebb hasznos helyet foglalja el a monitoron a megnyitott oldalak elől, keresőmezőjét például egyesítették a címsorral. Az új Explorer képes jelezni, ha egy rossz kiegészítő lelassítja működését, kártevőkre figyelmeztet, a grafikus kártyát használva pedig zökkenőmentesen játssza le a webes videókat is. Legnagyobb hátránya, hogy kizárólag Windows 7-en és Vistán használható, a régi XP-rendszerekre már nem lehet telepíteni.

SmartPower

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (556 kilobájt)

Ezt az ingyenes segédprogramot arra lehet használni, hogy automatikusan be- és kikapcsolja a számítógépet. Például be lehet állítani rajta, hogy hétköznap reggel 7-kor, hétvégén pedig mondjuk 10 körül automatikusan élessze fel a rendszert, így az ébredező felhasználónak már nem kell megvárni a bootolás folyamatát. Emellett meg lehet adni azt is, hogy a szoftver hány percnyi inaktív üzemet követően állítsa készenléti állapotba a PC-t, vagy hibernálja azt, csökkentve a számítógép áramfogyasztását. Az automata kikapcsolást emellett különböző feltételek teljesüléséhez is lehet kötni, például ahhoz, hogy ha a letöltések aktivitása lecsökken, akkor kapcsoljon ki a gép, vagy ha a processzor terhelése bizonyos limit alá esik, esetleg egy program befejezte működését.

FIFA 11 demó

Forrás: [origo]
A fociszimulátor demójának letöltése (1,2 gigabájt, magyar nyelvű)

A népszerű futballszimulátor legfrissebb kiadásának demóverziója a héten jelent meg PC-re, Xbox 360-ra és PlayStation 3-ra egyaránt. A FIFA 11 a korábbi változatoknál is szebb grafikát, élethűbb fizikai megjelenítést és persze frissített játékoslistát ígér.

A demó változatban irányítható csapat tagjainak listája ezen a linken olvasható, a játékosok közt a brazil Kaka mellett Dzsudzsák Balázs is helyet kapott.A kipróbálásra szánt verzióban három perc hosszúságú félidőket lehet lejátszani a Real Madrid otthoni pályáján. Már a demó is lehetőséget ad a meccsek történéseinek videofájlba történő lementésére és internetes megosztására. A fociszimulátorhoz készült facebookos játékalkalmazást, az EA Sports FIFA Superstarst sikeresen teljesítők két extra pályához, az Arsenal stadionjához és az Emirates-stadionhoz is hozzáférést nyerhetnek a demóban.

Pro Evolution Soccer 2011

Forrás: [origo]



A fociszimulátor demójának letöltése (1,3 gigabájt)

A FIFA-játékok örök riválisa a Konami cég Pro Evolution Soccere, amelyet sokan PES néven is emlegetnek. Valószínűleg sosem fog eldőlni, melyik játék a szebb vagy jobb, hiszen mindkét program komoly rajongói táborral büszkélkedhet. Az viszont biztos, hogy a PES 2011-es változatának demója többet kínál a FIFA-nál, ebben négy csapat is elérhető: az FC Barcelona, a Bayern München, a Chiva, és az SC Internacional, és a tízperces mérkőzésekre ad lehetőséget.