Ingyenszoftver: titokzatos zeneletöltő és játékdemók

Vágólapra másolva!
Ezen a héten egy ismeretlen forrásból dolgozó, titokzatos zeneletöltő szoftverre bukkantunk rá, amelynek bár legalitása kérdéses, elég hatékonyan működik. Emellett minden idők legparányibb, csupán két megabájtnyi erőforrást foglaló zenelejátszó szoftverét is letölthet tőlünk, valamint egy pendrive-sebességmérő programot is ajánlunk kipróbálásra. A játékokra vágyóknak ezen a héten a Civilization V és a Gothic IV demójával szolgálunk.
Vágólapra másolva!

A hét legmeglepőbb szoftvere a Mulve: a mindössze két megabájtos programot telepíteni sem kell, kicsomagolása után közvetlenül indítható. Az alkalmazással zenefájlok közt lehet keresgélni, melyeket egyesével lehet letölteni a címük mellett lévő Save gombra kattintva. Az ingyenes szoftverről a TorrentFreak is beszámolt, de még az illegális letöltés világában jól tájékozott blog szerzői sem tudták megmondani, a Mulve vajon honnan szolgáltatja a zenéket.

Vizsgálataik alapján a program nem ismert fájlcserélő hálózatokról, nem Bittorrentről, és nem is a Google kereső segítségével varázsolja elő elég jó hatékonysággal a felhasználók elő a zenéket. Saját, és külföldi szájtok szerzőinek próbái során a fellelt, tipikusan 128 és 320 kilobites mintavételezésű mp3-zenéket villámgyorsan töltötte le a program, vírusirtó szoftvereink pedig nem jelezték, hogy kártékony lenne. A Torrentfreak szerint a fájlokat orosz szerverekről továbbítja a szoftver a felhasználóknak, ezek legális volta pedig erősen kérdéses. Bár a Mulve e sorok írásakor gond nélkül működött, üzemeltetői igen nagy eséllyel számíthatnak arra, hogy lemezkiadók és az ezeket képviselő jogvédő szervezetek sorozatosan pert indítanak majd ellenük. Próbáinkat követően a Mulve honlapja a nagy forgalom hatására időnként elérhetetlenné válik, bár az üzemeltetők azt ígérik, hamarosan úrrá lesznek a helyzeten. Ha az oldal éppen nem érhető el, a kliensprogramot a Pirate Bay torrentoldalról is le lehet tölteni, a túlterhelt rendszerhez sokszor ez sem képes kapcsolódni.

Billy

Forrás: [origo]
A miniatűr zenelejátszó program letöltése (662 kilobájt)

Számos médialejátszó szoftver bemutatásában kihangsúlyozzák a készítők a kis erőforrásigényt: a Billy nevű zenelejátszó program azonban valóban büszkélkedhet ezzel. Az mp3, wav és ogg formátumokkal kompatibilis, ingyenes szoftver a minimalizmus jegyében készült: nem lehet sem skinezni, sem extra grafikai effekteket elérni benne, viszont kevesebb mint egy megabájtos, és memóriaigénye sem több két megabájtnál. Telepíteni sem szükséges, indítását követően pedig csak bele kell húzni az egérrel a lejátszandó zenéket, amelyekben lehet tekerni, emellett gyakorlatilag a a hangerőszabályzó áll csak rendelkezésre.

Ezen kívül a szoftver kezeli a lejátszási listákat, le tud játszani internetes streameket, véletlenszerű lejátszásra is képes, el lehet menteni benne a kedvenc számokat. Ezen kívül a Billy még arra is képes, hogy előzetesen betáplált idő leteltét követően automatikusan kikapcsolja a számítógépet.

SpeedOut

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (1 megabájt)

Ezzel az ingyenes segédprogrammal a pendrive-ok, memóriakártya-olvasók és külső merevlemezek sebességét lehet tesztelni. Ez azért hasznos, mert az ilyen ketyerék dobozán szinte mindig a "szupergyors", "high speed" és hasonló jelzések szerepelnek, konkrét értékeket azonban sosem tüntetnek fel rajtuk. A SpeedOut kerekperec megmutatja, hogy milyen sebességgel lehet adatokat írni egy USB-meghajtóra, és milyen tempóval történik azok kiolvasása.

Arcania: Gothic 4

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése (1,7 gigabájt)

A Gothic IV - Arcania egy jól ismert szerepjáték-sorozat legújabb, realisztikus grafikával rendelkező darabja. A játékban fontos szerepet kapnak a párbeszédek, de természetesen a harci elemek is hangsúlyosak. A mostani folytatás 12 évvel az előző rész után, a háború után éledező térségben játszódik: a demó verzió az irányítás elsajátítását szolgáló oktatópályán kívül nagyjából két órányi játékidőt biztosító küldetéseket tartalmaz, és csak a teljes világ egy kis szeletének bejárását teszi lehetővé.

Sid Meier's Civilization V

Forrás: [origo]
A stratégiai játék demó verziójának letöltése (2,6 gigabájt)


A hét elején részletesen bemutattuk a legendás, számos rajongóval rendelkező stratégiai játék legújabb változatát, amelyből a napokban jelent meg kipróbálható demó. A Civilization IV-hez képest az ötödik részből kivették a vallást, ezzel egyszerűbbé téve a játékmenetet, a térkép pedig a korábbi epizódokhoz képest nem négy-, hanem hatszögekre van osztva. Mi a feladat? Egy népet az őskortól kezdve végigvezetni egészen az űrkorszakig. A játék körökre osztva bonyolódik, ezek során kell az egyes egységeknek kiadni az utasításokat: lehet más népekkel diplomáciai tárgyalásokat folytatni, de akár harcolni is. A demó verzióban összesen száz kör játszható végig, a játékban megtalálható tizennyolc népből pedig három közül lehet választani. A Civ V demóját a Steam nevű online játékboltból lehet letölteni, használatához mindenképpen regisztrálni kell az oldalra.