Kitiltatná a vírusos PC-ket a netről a Microsoft

Vágólapra másolva!
A kiberbűnözők által bűncselekmények elkövetésére használt virtuális hálózatok, botnetek működését úgy lehetne visszaszorítani, ha a vírusokkal fertőzött PC-ket a szolgáltatók mindig letiltanák az internetről - javasolja a Microsoft egyik vezető szakértője.
Vágólapra másolva!

Scott Charney, a szoftveróriás megbízható számítástechnikával foglalkozó kutatója az egészségügyből vett megoldást alkalmazná a kibertérben az internetes bűnözők visszaszorítása érdekében. Charney úgy véli, a távirányítással gyakorlatilag bármilyen támadásra vagy akár spamek továbbítására is használható, akár PC-k százezreit is tartalmazó botneteket a vírusos számítógépekkel szemben való szigorú fellépéssel lehetne száműzni a világhálóról - írja a BBC.

Charney egy berlini it-biztonsági konferencián elmondta, a vírusokkal fertőzött, vagy más számítógépekre egyéb módon veszélyt jelentő számítógépeket le kellene tiltani a világhálóról. Ha a nem megfelelően védett vagy karbantartott masinákat ideiglenesen, megjavításukig karanténba zárnák, nem lenne módjuk arra, hogy kártékony tevékenységüket folytassák, és kártevőket terjesszenek, vagy tulajdonosuk tudta nélkül más rendszereket támadjanak.

Igazolás ellenében kapcsolnák csak vissza

Egy ilyen számítógép hasonló veszélyt jelet az internetre csatlakozó gépekre, mint egy vírust hordozó ember másokra, ezért az egészségügyi szervezetek ha szükséges, karanténba helyezik az ilyen személyeket. Hasonlóra óvintézkedésekre azonban a kibertérben egyelőre nincs példa. A Microsoft szakértőjének elképzelései szerint a szolgáltatók által lekapcsolt, fertőzött gépeket csak egy olyan bizonyítvány birtokában kapcsolnák vissza a hálózatra, amelyet egy szakértő állítana ki arról, hogy a PC biztonságosan üzemel, azaz nincs megfertőzve semmivel, telepítették rá a frissítéseket, fut rajta vírusvédelmi alkalmazás és tűzfal.

Azt Charney is elismeri, hogy a vírusos PC-k teljes lekapcsolása meglehetősen drasztikus lépés, ezért elképzelhetőnek tart alternatív megoldásokat is: például a sávszélesség korlátozását, vagy azt, hogy a problémás gépekről csak bizonyos alapszolgáltatásokat érhessenek el a felhasználók.