Megépítenék a gőzzel hajtott ősi számítógépet

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságban újjáépítenék a neves XIX. századi matematikus, Charles Babbage gőzzel hajtott ősi számítógépét, amelyből működő változat sosem készült, tervei viszont ismertek.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint több mint ezerhatszázan ajánlották fel pénzüket vagy szakértelmüket Babbage még 1837-ben megtervezett, gőzhajtással működő, vas és réaz alkatrészekből álló analitikai gépének megépítésébe. Bár az ősi, lyukkártyákkal programozható számítógép egyes részeit azóta már többen megépítették, sőt működési elvének ismeretében programokat is készítettek erre, a matematikus tervét működő változatban még soha senki nem valósította meg.

Gőzzel hajtották, de valódi komputer lett volna

Charles Babbage soha meg nem épített számítógépében tervei alapján több olyan megoldást is alkalmazott, amelyeket napjaink komputereiben is felhasználnak. A megépítést célzó projektet John Graham-Cumming brit technológiai szakértő keltette életre, aki korábban petíciójával elérte, hogy a kormány kérjen bocsánatot azért, mert a számítógéptudomány egyik atyjának tekintett Alan Turingot annak idején homoszexualitása miatt meghurcolták.

Annak ellenére, hogy Babbage analitikai gépe nem tartalmaz elektronikai alkatrészeket, Graham-Cumming szerint az első valódi számítógépnek tekinthető, hiszen van memóriája, műveletvégző egysége, és lyukkártyák segítségével programozni is lehetett volna - igaz, méretben nagyjából akkora lenne mint egy kisebb teherautó. Az ősi komputer megépítését szervező szakember a BBC-nek elmondta, elsőként 3D-s terveket készítenek, és a virtuális térben szimulálják majd a masina működését, hogy az esetleges működésbeli hibákat kiszűrjék. Ha a virtuális modell elkészült, azt bárki számára szabadon hozzáférhetővé teszik majd.

Lassabb lesz egy ZX Spectrumnál

A behemót számítógép megépítése igen komoly munkát igényel majd, mert több tízezer alkatrészből áll, ráadásul a gőzzel hajtott gép csupán 1 kilobájtnyi memóriával rendelkezik, és mintegy tizenháromezerszer lassabb még a nyolcvanas évek Spectrum számítógépénél is.