Megreformálja a szoftvervásárlást az Apple

Vágólapra másolva!
Néhány hónapon belül a Mac számítógépekhez is az iPhone-hoz hasonló módon, néhány kattintással lehet majd automatikusan települő szoftvereket vásárolni. A cég vezetője, Steve Jobs tegnap bemutatta még az elődjénél gyorsabb és vékonyabb Macbook Airt, amit legolcsóbban 1000 dollárért lehet megvenni.
Vágólapra másolva!

Steve Jobs az Apple központjában tartott eseményen a cég ultrahordozható számítógépe, a Macbook Air új változatát mutatta be. A teljesen új kinézetet kapott masina gépházának legvastagabb részén is csupán 1,7 centiméter vastag, legvékonyabb részén, a tapipadjával nagyjából egy szintben pedig csupán 3 milliméteres a vastagsága. Az új modellt kétféle, 11,6 és 13,3 colos (29,4 és 33,7 centiméter) képernyővel szerelt változatban debütált, a kisebbik változat nagyjából 1 kilogrammot nyom a mérlegen, de nagyobbik társa is csak 30 dekával nehezebb.

Nagy teljesítmény extravékony kivitelben

Mindkét modellben az Intel ultrakompakt gépekbe szánt, kisfogyasztású Core 2 Duo lapkáival szerelik fel, melyek közül a nagyobbik Air gyorsabb típusokat tartalmaz. Extra vékony kivitele miatt a Macbook Airt merevlemezzel nem, csak flashmemóriás háttértárral lehet megvenni, akkumulátorról a kisebbik modell öt, a nagyobbik hét órán át működőképes. Az amerikai piacon az új Air legolcsóbb változata nettó ezer dollárba, vagyis nagyjából kétszázezer forintba kerül majd, a legjobban felszerelt modellért azonban ezerhatszáz dollárt, vagyis több mint háromszázezer forintnak megfelelő összeget kérnek el.

Forrás: [origo]
Extra vékony az új Macbook Air

Megreformálják a szoftvervásárlást

A pengevékony laptopnál kevésbé látványos, de jóval nagyobb horderejű bejelentés, hogy az Apple az iPhone-ról és iPadről használható szoftverboltjához hasonló szolgáltatást tesz elérhető a számítógépeihez is. A Mac App Store három hónap múlva kezdi meg működését, egy külön letölthető kliensprogrammal lehet használni, de a fejlesztők már novembertől elkezdhetik beküldeni programjaikat az Apple-nek. A boltban a fizetős szoftverek mellett ingyenes segédprogramok és játékok is elérhetőek lesznek, az eladásokból származó bevételek 70 százalékát kapják meg a készítők, 30 százalékot pedig az Apple tart meg.

A felületen a felhasználók néhány kattintással megvásárolhatják a programokat, amelyek automatikusan, különösebb beavatkozás nélkül települnek a számítógépre. Mint az iPhone példája jól bizonyítja, egy ilyen könnyen böngészhető, egyszerűen használható szoftverbolt alaposan felpörgeti a szoftverlicencek eladásainak számát: a cég mobilos boltjában már 250 ezer alkalmazás érhető el, melyeket 7 milliárd alkalommal töltöttek le a felhasználók.

Forrás: [origo]
Nem csak iPhone-ra, Macre is lesz App Store

Egy ilyen szolgáltatás beindítása biztonsági szempontból is előnyös, mivel az áruházban elérhető tartalmakat az Apple ellenőrzi. A cég közlése szerint az online megvásárolt alkalmazásokat a felhasználó az összes otthoni gépére jogosult lesz telepíteni, bár azt egyelőre nem tudni, hogy erre pontosan milyen korlátozások vonatkoznak majd. Az App Store automatikusan elvégzi a letöltött szoftverek frissítését, a rendszer újratelepítése esetén pedig automatikusan letölti a korábban megvett programokat.

Jövő nyáron érkezik az új rendszer

Steve Jobs bejelentése szerint a cég Mac OS X operációs rendszerének új, Lion kódnevű változata a jövő nyáron lesz elérhető. Ez több olyan funkciót is tartalmaz majd, amelyeket az iPhone-on is használt iOS szoftverből emelnek át, többek közt a FaceTime nevű webes videotelefon-szolgáltatás is elérhető lesz benne.

A cég emellett bemutatta az kép-, video-, és zeneszerkesztő programokat tartalmazó iLife szoftvercsaládját is, amelyek az újonnan megvett Mac gépeken alapból megtalálhatók lesznek, a meglévő masinák esetében pedig ötven dollárért lehet frissíteni rájuk.