Eltűnik a Windows XP az új PC-kről

Vágólapra másolva!
A Microsoft terméktámogatási szabályzata alapján október végétől már netbookokra sem telepíthetik a koros operációs rendszert a gyártók. Akinek mégis Windows XP-re van szüksége, a Windows 7 Professional változata birtokában teheti meg a jövőben legálisan.
Vágólapra másolva!

A Microsoft terméktámogatási előírásai értelmében 2010 október 22-től a PC-gyártók nem dobhatnak piacra olyan új konfigurációkat, amelyek előre telepítve tartalmazzák a Windows XP-t. A 2001-ben megjelent verziót manapság leginkább netbookokon volt elérhető, ám a múlt hét vége óta már ezeket is a Windows 7-tel fogják árusítani, bár a meglévő XP-s készleteket a forgalmazók még a régi rendszerrel is eladhatják.

Ha valakinek speciális szoftverei vagy egyéb okból továbbra is szüksége lesz a Windows XP-re, egy kiskapun keresztül továbbra is szert tehet legálisan az operációs rendszerre: a Windows 7 Professional változatát megvásárlók ugyanis legálisan jogosultak az operációs rendszer korábbi kiadása, például a Vista vagy az XP használatára is.

A jelenleg Windows XP-t használóknak egyelőre nem kell sietniük az átállással, a Microsoft ugyanis 2014-ig még folyamatosan ki fog adni biztonsági javításokat a rendszerhez, bár ingyenes Live segédprogramjai, illetve az Internet Explorernek a legújabb verziója már csak Vista vagy újabb rendszerekre telepíthetők. Dacára annak, hogy a Windows 7 a Microsoft eddigi leggyorsabban fogyó operációs rendszere, a Windows XP még mindig a legszélesebb körben használatos szoftver, ami a számítógépek 66 százalékán megtalálható.