Vágólapra másolva!
Ezen a héten megmutatjuk, hogyan lehet a neten keresztül a haverokkal együtt YouTube-ozni, és letöltésre ajánlunk video-, és e-könyv-konverter szoftvereket, valamint egy olyan segédet, amely a Windows 7 színeit az időjárásnak megfelelően szabályozza automatikusan. Töltse le hamar az eddigi legbiztonságosabb Adobe Readert, hogy útját állja a böngészőből támadó vírusoknak!
Vágólapra másolva!

Adobe Reader X

Forrás: [origo]

Az ingyenes PDF-olvasó szoftver letöltése (35 megabájt)

Egyelőre magyar nyelvű kiadásban nem, de angolul és néhány más nyelven már elérhető az Adobe PDF-olvasó szoftverének legújabb változata. Az X jelű verzió nagyon komoly újítást kínál: a kiválasztott dokumentumokat ugyanis egy virtuális karanténban nyitja meg, ezáltal meggátolva, hogy az azokba rejtett kártékony kódok az egész operációs rendszerben kárt tegyenek. Az Adobe Readere korábban éppen arról vált hírhedtté, hogy szinte minden héten találtak benne egy támadásokra használható biztonsági rést. Az új verzióban továbbfejlesztették a dokumentumok kommentálásának lehetőségeit, és a kliensből már közvetlenül el lehet érni az Adobe online szolgáltatásait is.

YouTube Social

Forrás: [origo]
Itt érheti el a YouTube Socialt

A YouTube közösségi változatát nem a Google, hanem egy külsős cég készítette el, segítségével egyszerre nézegethetjük az online becsatlakozó ismerősökkel a videomegosztón elérhető klipeket. A szolgáltatást nagyon egyszerű használni, ha valaki felkeresi az oldalát, automatikusan egy privát chatszobába kerül, amelynek linkjét a videoablak alatt lehet elérni. Ha ezt a hiperlinket elküldjük az ismerősöknek, ők már közvetlenül saját csatornánkban fognak landolni, azaz ugyanazokat a felvételeket láthatják majd, mint mi, mellette pedig egy kicsi ablakban chatelni is lehet. Aki valós névvel szeretné használni a YouTube Socialt, annak érdemes a Facebookkal kapcsolódnia hozzá. Lehetőség van arra, is, hogy lejátszási listát szerkesszenek a látogatók, a szoba moderátora pedig bármelyik vendégnek kioszthatja a virtuális távirányítót, amelynek birtokosa határozhatja meg, mit is nézzen az online összegyűlt társaság.

Vidcoder

Forrás: [origo]
Az ingyenes DVD-, és Blu-ray-grabber program letöltése (6,2 megabájt)

Ezzel az ingyenes szoftverrel videofájlokat lehet más formátumúra átalakítani, illetve DVD-n vagy Blu-ray-en lévő videókat lementeni a merevlemezre, illetve átkonvertálni. Működéséhez a .Net Framework 4-re is szükség van, de ha ezt nem észleli a PC-n, automatikusan felkínálja letöltését. A VidCoder az általunk korábban már ajánlott Handbrake szoftveres alapjait használja, de egy kicsivel talán felhasználóbarátabb a kezelőfelülete annál. A programba egyszerre akár több fájlt is be lehet táplálni, melyeket egymás után dolgoz fel.

AeroWeather

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (484 kilobájt)

Ezzel a segédprogrammal a Windows 7 és Vista operációs rendszerek Aero nevű grafikai funkcióját lehet az aktuális időjárásnak megfelelően automatikusan módosíttatni.Ennek hatására a Start menü és a Tálca, valamint a programok ablakainak szélei mindig más színűek lesznek, ha pedig az éjjeli módot is aktiváljuk, a napnyugtát követően automatikusan sötétebb színekre vált a grafikus felület.

Mobipocket Creator

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (8 megabájt)

Bár e-könyv-olvasó eszközzel még összességében kevesen rendelkeznek, az Amazon Kindle-je idehaza is egyre népszerűbb, mások pedig okostelefonon vagy táblagépen is szoktak irodalmi alkotásokat olvasni. Számukra nyújthat nagy segítséget ez az ingyenes program, amellyel az e-könyv-olvasók által emészthető formátumúvá lehet konvertálni olyan szöveges fájlokat, amelyeket egyébként nem támogat az eszköz, vagy tördelésük, ékezeteik nem megfelelőek. Használata nem túl bonyolult, az "Import from existing file" felirat alatti sorokban kell kiválasztani, hogy milyen fájlt szeretnénk konvertálni, majd nagyjából csak az OK gombra kell kattintani, és megadni, hova szeretnénk menteni a fájlt. Az alkalmazással saját másolásvédett e-könyveket is létre lehet hozni, melyekhez a "Create new publication" menüpont alatt sablonokat is tartalmaz.