Olcsó laptopok jönnek az AMD új lapkájával

Vágólapra másolva!
Kifejezetten olcsó laptopokban, netbookokban és nettop számítógépekben debütál az AMD legújabb, Fusion nevű lapkája, amely nagyobb teljesítményt biztosít majd kisebb áramfogyasztás mellett.
Vágólapra másolva!

A PC World beszámolója szerint ez a chip már egyben tartalmazza a végrehajtó egységet és a grafikus vezérlőt is. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy kisebb fogyasztás mellett nagyobb teljesítményt lehet elérni, bár a Fusion lapkát olcsó számítógépekbe, nem pedig munkaállomásokba szánják.

Már az év elején érkeznek

Az informatikai lap úgy tudja, hogy a Fusiont az eddig főként Intel Atom lapkát használó netbook és nettop számítógépek mellett kompakt méretű laptopokban is alkalmazni fogják. Eddig többek közt a HP és a Lenovo jelentette be, hogy az AMD új chipjét tartalmazó konfigurációt dob piacra, ezek első példányait várhatóan már a héten nyíló Las Vegas-i CES technológiai expón is bemutatják majd.

A HP egy 11,6 colos képernyővel szerelt, kompakt, több mint tízórás üzemidővel rendelkező, Pavilion DM1 típusjelzésű laptopot fog piacra dobni a Fusionnel, ez az USA-ban, 450 dolláros, vagyis százezer forint körüli áron debütál majd. A Lenovo ThinkPad X120e nevű ultrahordozható laptopja hasonló méretekkel bír majd, és egy korábbi AMD-lapkát használó elődjénél több mint másfélszeres teljesítményt nyújt majd. Ez a gép 400 dolláros, vagyis 80 ezer forint körüli áron lesz majd megvásárolható - írja a PC World.

A Fusion lapka beépített grafikus vezérlőjének köszönhetően akár full-HD (1080p) felbontású videók lejátszásával is elboldogul, ha pedig Flashben készült vagy más multimédiás tartalmakat nyitnak meg rajta, ezek kezelése nem terheli le nagyon a lapkát, így például zökkenőmentes böngészést tesz lehetővé. Ráadásul az integrált megoldásnak köszönhetően a HD-felbontású videók lejátszása kevésbé meríti le az akkumulátort, mint a korábbi eszközök esetében. Ugyanakkor integrált megoldással nem az AMD rukkol elő először, a grafikus lapkáiról ismert Nvidia Tegra néven már korábban bemutatott ilyet.