Jogsértő a Windows XP másolásvédelmi megoldása

Vágólapra másolva!
Egy amerikai fellebbviteli bíróság döntése szerint a Microsoft megsértette egy biztonsági szoftvereket fejlesztő amerikai cég szabadalmait a Windowsba és az Office-ba épített másolásvédelmi megoldásával.
Vágólapra másolva!

A Uniloc nevű, kalózkodás elleni megoldásokat és biztonsági szoftvereket fejlesztő amerikai vállalat még 2003-ban perelte be a Microsoftot. A cég vádjai szerint a szoftveróriás a Windows XP-ben és az Office XP és az Office 2003-ban alkalmazott, az illegális másolatok használatát visszaszorítását célzó termékaktiválási megoldásával megsértette a Uniloc szabadalmait.

Az évek óta zajló jogi procedúra során a különböző szintű bíróságok hol a Microsoft, hol pedig a felperes számára kedvező ítéleteket hoztak. Legutóbb, 2009-ben például a bíróság nem találta bizonyítottnak a szabványbitorlás tényét.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint azonban kedden újból a Uniloc számára kedvező ítéletet hozott az amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság. Ez megállapította a jogsértés tényét, ugyanakkor a Microsoftra még korábban, egy alsóbb szinten megállapított 388 millió dolláros kártérítés megfizetését nem hagyta helyben. Azt, hogy a Microsoftnak milyen összegű kártérítést kell fizetnie majd a Unilocnak, a döntés értelmében egy újabb per keretében fogják megállapítani.