Újabb területen előzte le a Microsoftot az Apple

Vágólapra másolva!
Az iPad és a táblagépek miatt kénytelen gyengébb pénzügyi eredményeket jelenteni a Microsoft. Tavaly még minden várakozást felülmúlt a Windows 7 forgalma, idén azonban csökknetek a cég bevételei, az elért profit pedig húsz év után először elmarad az Apple bevételei mögött.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb szoftvergyártójának számító Microsoft operációs rendszere fut a személyi számítógépek kilencven százalékán. A cég sikere azonban a PC-khez van kötve, és a befektetők nem hisznek abban, hogy a tabletek világában is meghatározó tud lenni a cég.

"A Microsoft még mindig a PC-ipar behemótja, évi 300 millió Windows-t futtató számítógépet adnak el. De az okoselefon-forradalomból annak ellenére sikerült kimaradniuk, hogy a táblagépeket ők kezdték el reklámozni. Az Apple áttervezet a tabletet és maga mögött hagyta a Microsoftot" - mondta Tim Bajarin, a Creative Strategies piackutató cég elnöke a szoftveróriás problémáiról.

A cég legfontosabb terméke, a Windows 7 operciós rendszer iránt még mindig nagy az érdeklődés. Valószínűtlen viszont, hogy a szoftverből annyi fogyott volna, mint a bemutatásakor. Jó hír a cég számára, hogy a vállalatok nem cserélik le iPadekre gépparkjukat, hanem újabb PC-ket vesznek.

A bizalmatlanság a Microsoft részvényeinek árában is meglátszik: a Microsoft papírok értéke 2,4 százalékot csökkent egy év alatt, miközben a technológiai cégekkel teli Nasdaq-index 24 százalékot nőtt. A várható eredmények egy ok miatt különösen kínosak a szoftveróriásnak: 1990 óta először idén számolhat be az Apple által elértnél kisebb profitról a cég.