Boxee: szegény ember gazdag médialejátszója

Vágólapra másolva!
Nem feltétlenül kell drága médialejátszót vásárolni, hogy tévénket online multimédiás szórakoztatóközponttá turbózzuk, amin a letöltött filmek lejátszása mellett netrádiót hallgathatunk, ismerőseink videomegosztásait vagy nyaralós fényképeit nézhetjük meg, s akár a Facebookot is használhjatjuk. Ha laptopunkat rá tudjuk kötni a tévére, a Boxee nevű ingyenes szoftverrel tökéletes lejátszóvá alakíthatjuk a gépet.
Vágólapra másolva!

Tízezer forintért is lehet olyan eszközt venni, ami egy pendrive vagy egy külső merevlemez tartalmát lejátssza a tévé képernyőjén. Az ennél többet tudó, netes forrásokat is használó eszközök azonban sokkal többe kerülnek, s legnagyobb előnyük (a célhoz igazított speciális hardver) egyben hátrány is, hiszen a képességek bővítése - szemben egy általános célú számítógéppel - alig-alig lehetséges.

Az ingyen letölthető Boxee-t telepítve azonban a számítógépünk is átalakulhat egy távirányítóval, sőt okostelefonnal is egyszerűen vezérelhető, a filmek mellett a neten megosztott videókat vagy zenegyűjteményünket lejátszó, ráadásképpen változatos webes funkciók (pl. időjárásjelentés, tőzsdeinfók) tévéképernyőre juttatását is megoldó eszközzé. Ezekre a funkciókra persze minden számítógép képes - a megoldás különlegessége, hogy olyan kezelői felületet készítettek a szoftvernek, amelyet eleve a tévéképernyőn való megjelenésre terveztek és a távolból (a kanapéról) való vezérlésre készítettek fel. Nem könnyű ugyanis célozni és helyesen kattintani a Windowsban, ha négy méterre ülünk a képernyőtől és egy ülőbútor felületén húzogatjuk az egeret. Az pedig igazán távol áll mindentől, amit a tévénél szoktunk meg, hogy egy film elindításához legördülő menüből válasszuk a Megnyitás parancsot, a fájlablakból némi görgetés után válasszuk ki a megfelelő sort, majd duplakattintással indítsuk a mozizást. A Boxee használatával erre többé nem is lesz szükség.

Tévére tervezve

A felület szándékosan nem emlékeztet egy szoftver kinézetére, nincsenek ablakok, legördülő menük, oldalfülek és OK gombok. Nagyméretű ikonok, képek és logók, távolról is olvasható szövegek és egy négy nyílgombbal kényelmesen kezelhető vezérlői logika jellemzi a Boxee amúgy vonzó, elegánsra rajzolt felületét.

Forrás: [origo]
A nagyméretű ikonok alatt balra az ismerősök által megosztott videók, középen a szerkesztők ajánlatai, jobbra pedig a mindebből összerakható műsorfolyam

A laptop tévé mellé költöztetésének mindig is voltak hátrányai. Ha meg akarjuk állítani a filmet, oda kell sétálni a megfelelő gomb megnyomásáért, a fél méterről jól látható menük és üzenetek távolabbról már kivehetetlenek, s a céges képernyővédők, amelyek negyedóra múltán engesztelhetetlenül elindulnak és csak jelszó beírása után tűnnek el, miközben a háttérben jól halljuk a legizgalmasabb akciójeleneteket, igazán lehangolók. Ráadásképpen a webes felületeken és a Windowsban rengeteg olyan információ is megjelenik, amely nem a család vagy baráti kör többi tagjának szól - kínos lehet, de biztos zavaró, ha egy chatüzenet bukkan fel a film kellős közepén. Amit megszoktunk a számítógép képernyőjén, a tévézés élményét jócskán lerontja.

A Boxee tervezői olyan rendszert alkottak, amely kiküszöböli a fenti kényelmetlenségeket. Egyrészt a szoftver teljesen átveszi az irányítást képernyőnk fölött, más programok nem jutnak szóhoz. Másrészt az irányítást úgy alakították ki, hogy egy párezer forintért beszerezhető, USB-bemenetre dugható infravevőn keresztül a legtöbb távirányítóval vezérelhetjük a számítógépet, s így a Boxee-t magát is.

Teljesíti a kötelező programot

A szoftver az összes olyan funkcióval bír, amit egy médialejátszótól elvárunk: a netes adatbázisokból begyűjti filmjeink borítóképeit, az IMDB-s értékelésüket, így segít dönteni, mit nézzünk meg a gyűjteményünkből. Azt is be lehet állítani, hogy a CD-ket és DVD-ket automatikusan a Boxee kezelje - ha ez megvan, többé már sosem kell kilépnünk a Windowsba kattintgatni. A film végén pedig a szoftver ki is tudja kapcsolni a gépet.

Forrás: [origo]
A borítóképeket a szoftver magától tölti le

Ha beállítottuk tartózkodási helyünket, akkor a program az időjárásról is beszámol, ráadásul a felkínált netes tartalmak közül csak azokat jeleníti meg, amiket meg is nézhetünk. Semmi sem olyan kiábrándító, mint az "Ezt a videót jogi okokból nem lehet megtekinteni az ön országában" feliratot nézni a várt film helyett.

Közösségi tévézés

A Boxeenak nem csupán abban rejlik a zsenialitása, hogy remekül játssza le a merevlemezen található filmeket és zenéket. Ezt akár a Windows beépített médiacenter szoftvere is megteszi nekünk. A Boxee-t - a tévés használathoz igazított kezelői felület mellett - a beköthető internetes extra tartalmak teszik izgalmassá. Már a nyitóképernyőn ajánl nekünk olyan videókat a rendszer, amiket az ismerőseink osztottak meg a Facebookon vagy Twitteren. Emellett külön ajánlót kaptak a Boxee csapata által izgalmasnak talált anyagok is.

Az egymással kommunikáló szolgáltatásoknak hála néhány jelszó megadása után a tévén olvashatjuk az ismerősök Twitterét, Facebookos írásait, a Google Buzzon megosztott linkjeit, vagy akár Tumblr mikroblogját is. Abban nem vagyunk biztosak, hogy van bárki, aki így akarna szövegeket olvasni, de az audiovizuális megosztásokból összerakott kép- vagy videofolyamnak már van értelme - mintha a pár évvel ezelőtt emailben küldözgetett videókat lementettük volna, hogy este egyszerre nézzük meg az ismerőseink által érdekesnek talált filmeket, klipeket.

Forrás: [origo]

A nyitóoldalról választható az Apps nevű fül is, ahol több videomegosztó és újság felvételeit nézhetjük meg. Külön alkalmazása van a Wirednek, a Fora.tv-nek, de itt található a YouTube szoftvere is. Jelenleg 201 alkalmazásból lehet válogatni, amelyek között akad egy egyszerű, ám egyelőre tökéletlenül működő webböngésző is.

Töri a magyart

Nem a magyar nyelv a Boxee szoftver legnagyobb erőssége. A menüben ugyan ki lehet választani a magyart a kezelői felület nyelveként, de nincs benne sok köszönet. Csak minden második menüpont fordítása készült el, amitől csak zavarosabbá válik a felület. Jelenleg egyszerűbb az ikonok alapján tájékozódni a médialejátszóban, illetve egy útiszótár segítségével megtanulni a használatához szükséges pár szót, mint a fordítást használni.

Hoppon marad az is, aki a magyar videómegosztók tartalmát szeretné nézni a Boxee-val. Sem a Videa, sem az Indavideó nem rendelkezik még a médialejátszóra telepíthető alkalmazással. A nagy képernyőre kínálkozó, teljes filmeket kínáló szolgáltatásokkal sem járunk sikerrel: Daazót, Indavideofilmet vagy a Mindentudás Egyetemének előadásait egyelőre csak PC hagyományos szoftvereivel lehet megnézni.

Vehetünk Boxee-hardvert is

Aki nem akar laptoppal, médiapécével vesződni, az vehet Atom processzorral felfegyverzett célhardvert is. A D-Link által gyártott készülékhez távirányító is jár, aminek egyik oldalán csak a négyirányú kurzorgomb, a menü és a play gomb kapott helyet, a hátlapján viszont van egy teljes billentyűzet. Ez a felépítés egyszerűbbé teszi a keresgélést az adatbázisban levő számok, filmek között.

Forrás: [origo]
Jól néz ki a Boxee Box

A jópofa, az asztallapba belesüllyedő kockára hasonlító Boxee Boxot hazánkban is meg lehet rendelni. A készülék ára 65 ezer forint, ám ehhez még hozzá kell számolni a filmeket tartalmazó USB-s merevlemez 10-12 ezer forintos árát is - ha eddig nem volt ilyenünk. Hasonló tudású miniPC-kből több is van a piacon, ezek azonban szintén nem olcsók. A leginkább költséghatékony megoldás az lehet, ha az amúgy is meglévő régebbi PC-t vagy már éppen lecserélni vágyott laptopot dugjuk el a tévé mögé, ami a filmek lejátszásához még elég erővel bír