Vágólapra másolva!
Hasznos sávszélességtől fosztják meg magukat a kényelem miatt az európai netezők. Egyharmadával is lelassíthatja a hálózatunkat, ha wifit használunk otthon - mutatta ki az Epitiro hálózati felmérése.
Vágólapra másolva!

Rosszabb minőségűek lesznek a netes telefonhívások, tovább tartanak a letöltések, és kevésbé élvezetesek a hálózaton játszott videojátékok a lassabb hálózatokon. Az Epitiro szerint a tipikus otthoni wifi a szolgáltató által biztosított sebességének csak kétharmadára képes, és 10-20 százalékkal növeli a hálózati késleltetést.

A helyzetet az sem javítja, hogy az otthoni wifi eszközök gyakran ugyanarra az alapértelmezett csatornára vannak beállítva. Ha pár lakásnyi körzetben több is működik ugyanabból az eszközből, akkor pedig interferencia alakul ki, ami a lassúságért felelős egyik tényező. A problémát legegyszerűbb a csatorna átállításával, vagy az automatikus csatornaváltás bekapcsolásával orvosolni, ám ezt csak a profi felhasználók szokták megcselekedni.

A teljesítményt nem csak a szomszédok wifis eszközei ronthatják. Az azonos tartományban sugárzó bébiőrzők, távirányítók, elektromos garázsajtók, mikrohullámú sütők és vezeték nélküli telefonok is ronthatják a vételt. A wifi által használt 2,4 gigahertzes tartomány nagyon zsúfolt hely.

A drót gyorsabb ugyan, de kényelmetlen

Az otthoni felhasználók azért álltak át wifire az elmúlt öt-tíz évben, mert lényegesen egyszerűbb a használata. A helyhez kötött eszközök helyett mobil számítógépeket, okostelefonokat, tableteket használóknak olyan megoldás kellett, amely nem a lakás egy-két pontján biztosít elérést. Ráadásul a wifin jelentkező lassulás nem érinti a kis adatforgalmat generáló weblapokat, azaz netez

Az Epitiro felmérésének vannak hasznosítható tanulságai. A hurcolást nem kívánó eszközeinket érdemes akkor is kábellel csatlakoztatni a routerünkhöz, ha van bennük drót nélküli csatoló. Ezzel nemcsak a működésüket tesszük megbízhatóbbá, hanem a környezetünknek is segítünk egy kicsit.