Vágólapra másolva!
Összegyűjtöttük azokat a segédprogramokat, amelyek ingyen teszik kényelmesebbé a Windows használatát. Segítségükkel szemkímélőbb módba kapcsolhatja a monitort, az egér görgőjével állíthatja a hangerőt, extra erővel lőheti ki a beragadt programokat vagy kényelmesebben másolhat fájlokat. Böngéssze át listánkat!
Vágólapra másolva!

F.Lux

Hosszú munkanap után fárasztó a vakító fényű LCD-monitort bámulni, sok képernyőn a háttérfény erősségét sem lehet a végletekig csökkenteni, ráadásul a művelet sokszor túl bonyolult ahhoz, hogy naponta többször elvégezzük. Ezen a problémán segít az F.Lux nevű segédprogram, ami a monitor színhőmérsékletének automatikus állításával teszi szemkímélőbbé a PC használatát. Menüjében meg lehet adni tartózkodási helyünket is, hogy a program kikalkulálja, mikor van napkelte és napnyugta, és mikor kell sötétebbre állítani a színeket.

Forrás: [origo]
Innen lehet letölteni a Fluxot


Méret: 500 kilobájt
Nyelv: angol
Kompatibilitás: Windows 7, Vista, XP, 98

***

Super F4

Ezt a miniatűr segédet arra lehet használni, hogy a nem reagáló, lefagyott vagy beragadt szoftvereket egyetlen billentyűkombinációval minden várakozás nélkül leállítsuk. A Super F4-et érdemes úgy beállítani, hogy automatikusan startoljon a Windows indulásakor, ezt követően ha az éppen használt program kifagyna, a szokásos Alt+F4 kombináció helyett a Ctrl+Alt+F4-et benyomva az operációs rendszer saját funkciójánál radikálisabban kilőhetjük a programot. A Windows-gomb+F4 kombinációt lenyomva a szoftver lehetővé teszi, hogy kiválasszuk a kilövendő programot az egérkurzorral.

Forrás: [origo]
A Super F4 letöltése

Méret: 20 kilobájt
Nyelv: angol
Kompatibilitás: Windows 7, Vista, XP

***

VoluMouse

Ez az apró segédprogram a hangerő állítását teszi kényelmessé. A Windowsban ezt alapesetben a hangerő ikonra kattintva felbukkanó felületen végezhetjük el, ez a program azonban alternatív megoldást kínál. Opciói között beállítható például, hogy az Alt vagy a Shift lenyomása mellett az egér görgőjével lehessen állítani a hangerőt, így kattintások nélkül, azonnal hangosíthatjuk vagy halkíthatjuk a lejátszott zenét vagy filmet. A menüben egy sor egyéb beállítási lehetőség is megtalálható.

Forrás: [origo]
A VoluMouse letöltése

Méret: 70 kilobájt
Nyelv: angol
Kompatibilitás: Windows 7, Vista, XP

***

AltDrag

Amilyen pofonegyszerű, annyira megkönnyítheti az ablakok rendezgetését az AltDrag nevű miniprogram. Ezzel beállíthatjuk, hogy az Alt - vagy egy másik beállított billentyű - lenyomása esetén úgy is tudunk mozgatni ablakokat a Windowsban, hogy azokat nem a címsornál ragadjuk meg az egérkurzorral, hanem bármely más részükön klikkelünk rájuk.

Az AltDrag letöltése

Méret: 140 kilobájt
Nyelv: angol
Kompatibilitás: Windows 7, Vista, XP

***

Chameleon Window Manager

Ez a segédprogram extra gombokat helyez el a nem teljes képernyőn futó alkalmazások ablakainak sarka mellett, a szokásos bezárás és kicsinyítés mellett. Ezekre kattintva például a monitor bal vagy jobb felére nagyíthatjuk az adott programot, összekicsinyíthetjük a képernyő egyik negyedére, lekicsinyíthetjük címsor nagyságúra, vagy rögzíthetjük fixen bárhol.

Forrás: [origo]

Innen lehet letölteni a Chameleon Window Managert

Méret 3,5 megabájt
Nyelv: angol
Kompatibilitás: Windows 7, Vista, XP

***

AquaSnap

A Windows XP-re is telepíthető AquaSnap az ablakok kezelését teszi kényelmessé. A Windows 7 ugyan már automatikusan képes az ablak felébe megnyitni egy programot, ez a segédprogram további extra szolgáltatásokat is kínál: például a monitor negyedét kitöltő ablakméreteket is automatikusan tud aktiválni. Nem mellékes, hogy a program Windows Vistával is használható.

Forrás: [origo]

Méret: 2 megabájt
Nyelv: angol
Kompatibilitás: Windows 7, Vista, XP

***

PureText

Ugye, milyen idegesítő, amikor egy honlapról kimásolunk egy szövegrészletet mondjuk egy e-mailbe, és a fél honlapot átmásolja a dokumentumba háttérszínnel, táblázatokkal és fotókkal együtt? Az ilyen felesleges szövegformázási elemektől lehet megszabadulni a PureText nevű miniprogrammal. Telepítését követően a Windows-gomb+V kombinációval (ez másra is átállítható) úgy lehet szövegeket beilleszteni, hogy azok minden zavaró formázástól mentesek. A program telepítést sem igényel, csupán be kell másolni egy olyan mappába, amit nem fogunk később sem véletlenül törölni.

Forrás: [origo]
A Puretext letöltése

Méret: 20 kilobájt
Nyelv: angol
Kompatibilitás: Windows 7, Vista, XP, 98



***

QTTabBar

Ez a segédprogram a Windows Intézőbe épül be, és lehetővé teszi a fájlkezelőben ablaklapok használatát, ahogy az a képen is látszik. A böngészőkéhez hasonló lapok segítségével könnyebb navigálni a fájlok között, új lapot úgy lehet létrehozni, hogy egy mappát egyszerűen az első gomb mellé húzunk az egérrel. Célszerű például a dokumentumokat, filmeket, zenéket tartalmazó mappáknak külön lapot létrehozni, így ezek tartalmát egyszerűen elérhetjük. Ha egy mappát megfogunk az egérkurzorral, és belehúzzuk az egyik lapba, átmozgathatjuk a tartalmát abba.

Forrás: [origo]
A QTTabbar letöltése

Méret: 1 megabájt
Nyelv: angol
Kompatibilitás: Windows 7, Vista, XP

Összeállításunkat a Freeware Genius gigantikus segédprogram-válogatása ihlette, ezt itt lehet elolvasni angolul.