Steve Ballmer retteg a kínai szoftverkalózoktól

Vágólapra másolva!
A Microsoft első embere szerint Kína gyakorlatilag kifosztja a szoftveróriást: míg az ázsiai országban évente ugyanannyi új PC-t adnak el, mint az Egyesült Államokban, a Windows és Office eladásaiból csupán töredéknyi bevétel érkezik onnan.
Vágólapra másolva!

Erről Steve Ballmer a Microsoft kínai leányvállalata új fejlesztőközpontjának átadásán beszélt - adta hírül a PC World amerikai technológiai magazin. A társaság elnök-vezérigazgatója szerint Kínában még mindig olyan magas a szoftverkalózkodás mértéke, hogy bár szinte ugyanannyi számítógép talál gazdára az országban, mint az Egyesült Államokban, a kínai piacon eladott szoftverekből csupán az amerikai értékesítés 5 százalékát kitevő bevételre tesz szert a cég.

Az utcán veszik a kalóz-Windowst az emberek

Kínában ugyanis az utcasarkokon 2-3 dollárért, azaz négy-ötszáz forintnak megfelelő összegért meg lehet vásárolni a Windows és az Office szoftverek kalózkópiáit, és az emberek előszeretettel választják ezeket az eredeti szoftverek helyett. Ballmer úgy nyilatkozott, a kínai szoftvereladások még a fejlődő országnak számító indiai piacnak is csupán hatodát teszik ki.

Bár Kína népessége 1,3 milliárd fő, kevesebb bevétel származik innen szoftverek eladásából, mint a 17 milliós Hollandiában - idézi a Microsoft vezetőjének szavait a Wall Street Journal amerikai üzleti lap. Az IDC elemzőcég becslései szerint jövőre először talál majd több PC gazdára Kínában, mint az Egyesült Államokban.

Ballmer szerint nem drága a Windows

Steve Ballmer visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint azért lopják el a cég szoftvereit az emberek, mert azok megfizethetetlenek. "Nem gondolom, hogy bárki megengedhet magának egy számítógépet, de aki ezt megteheti, az a szoftver árát is ki tudja gazdálkodni" - mondta a Microsoft vezetője. A kínai kormány már többször ígéretet tett az Egyesült Államoknak, hogy visszaszorítja az országban a szoftverkalózkodást, de eddig semmilyen látható eredményt nem ért el.