Csak két jó éve van hátra a Windowsnak

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy most még rendíthetetlennek tűnik a Windows helyzete, de 2013-ra ötven százalék alá szoríthatják részesedését a tabletek- véli Horace Dediu, az Asymco piackutató oldal elemzője.
Vágólapra másolva!

Ha el is fogadjuk a Microsoft definícióját és a tableteket csupán egy újfajta PC-nek tekintjük, akkor is piacvezetőnek számít a Windows. A világon eladott gépek 84 százalékát Windowsszal szállítják. Az Asymco elemzője, Horace Dediu szerint azonban a Microsoft uralmának akár két éven belül is vége szakadhat, a Windows részesedése az ötven százalékos lélektani határ alá csökkenhet.

Dediu szerint a tabletek részesedésének ugrásszerű növekedése és a Microsoft táblagépekhez való furcsa hozzáállása vezethet a forradalmi helyzethez. Az Apple nem győz annyi iPad 2-t gyártani, amennyit el ne kapkodnának. Az iOS-t futtató eszközök 170 százalékos növekedést produkáltak 2010-ben. Lassan az androidos tabletgyártók is megvetik a lábukat a piacon.

Forrás: [origo]
A táblagépek részesedésének növekedését nem tudja megállítani a Microsoft

A szoftveróriás azonban egyelőre nem képes olyan táblagépet gyártani, ami vonzó lenne a vásárlóknak. A cég egyébként jól eltalált, szerethető okostelefonokra szánt rendszerével, a Windows Phone 7-el nem készülnek tabletek. Csak az asztali gépekre tervezett Windows 7-el és ennek érintőképernyő-barátabb utódjával, a Windows 8-cal vannak tabletes tervei a Microsoftnak.

A jóslat gyengesége, hogy csupán pár negyedévnyi adatra támaszkodik. Az iOS 170 százalékos növekedése, és a Windows ezzel szemben álló 1,3 százalékos növekedése azonban valóban elgondolkodtató. Didiu nem amellett érvel, hogy a Windows a közeljövőben eltűnne, azt viszont valószínűnek tartja, hogy az Apple által meghirdetett PC utáni kor sokszínűbb lesz.