Meghalt a MacBook, éljen a MacBook Air!

Vágólapra másolva!
Az iOS-t idéző laptop-operációs rendszert, az Intel legjobb processzoraival szerelt szupervékony laptopot, és új, médiacenternek használható Mac Minit mutatott be az Apple. Az asztali gépek kora még nem ért véget Steve Jobs szerint, DVD-t viszont már nem szabad gyűjteni.
Vágólapra másolva!

Harminc dollárért, azaz körülbelül 5700 forintért tölthetik le az Apple szoftverboltjából a legújabb, Lion kódnevű OS X operációs rendszert a Macintosh tulajdonosok. Az iPadek és iPhone-ok rendszerének (iOS) sajátosságait az asztali gépek felületével ötvöző szoftverből nem létezik CD-s vagy DVD-s verzió, csak az Apple szoftverboltjából lehet beszerezni. Akik mégis szeretnének valami telepítőeszközt, azok augusztustól pendrive-on is megvehetik a Liont, igaz, úgy már 69 dollárba fog kerülni.

A múlt októberben bejelentett, és a fejlesztők által egy ideje tesztelt szoftver a régi OS X használók számára is tartogat újdonságokat. A tapipad több gesztusparancsot tanult meg, az egy hálózaton levő gépek immár képesek egymás között fájlokat másolni, a telepített szoftverek pedig mostantól automatikusan mentik a munkánkat. A Lion telepítése után az alkalmazásokat már teljes képernyőre is lehet nagyítani, abban pedig, hogy az egy feladathoz szükséges szoftverek között tudjunk navigálni, a Mission Control nevű ablakigazgató rendszer segít.

Forrás: Apple
Hagyományos merevlemezes verzió nem is létezik a Macbook Airből

Az OS X Lionnak az iOS-re leginkább hasonlító tulajdonsága, hogy villámgyorsan indul el. Még akkor is az utoljára olvasott weblapokkal, épp szerkesztett dokumentumokkal nyílnak meg a programok, ha újra kellett indítanunk a gépet. Ha mást nem, ezt a képességet még a Windowsosok is irigyelni fogják.

Új Mini és Air

Csak részben volt igazuk az Apple termékfrissítése előtt terjedő pletykáknak. A cég nem csak a MacBook Air gépeit szerelte fel a legújabb Intel Sandy Bridge processzorokkal, hanem a legutoljára 2010-ben frissített MacMini is új belsőt kapott. Mindkét gépben az Intel Core i5 és Core i7 processzorai dolgoznak, és mindkét típuson megjelent az Intel új generációs csatolója, a Thunderbolt. Az új port azoknak fog kedvezni, akik szeretnék megtisztítani az asztalukat a kábelektől, mert egy Thunderbolt csatoló akár hét darab egymás után csatlakoztatott eszközt - köztük két monitort - is ki tud szolgálni. A pletykáknak megfelelően a MacBook Aireken megjelent a háttérvilágított billentyűzet, a legkisebb elérhető SSD mérete azonban nem növekedett, továbbra is lehet 64 gigabájt tárhellyel rendelni a laptopot.

Forrás: Apple
A DVD-meghajtó eltűnésével tökéletesen letisztulttá vált a Mac Mini dizájnja

A processzor tuningon és a Thunderbolt csatolón túl a Mac Mini új grafikus kártyát is kapott. Az olcsóbb típusban a médiafogyasztásra kihegyezett Intel HD Graphics 3000 található, a drágábban viszont az AMD Radeon HD 6630M, ami a HD-videó nézegetés mellett biztosan alkalmas a játékra is. Intő jel, hogy a 599 dolláros kezdőáron kapható MacMiniből már nincs DVD-meghajtót tartalmazó verzió. Aki eddig lemezen gyűjtötte a filmeket, az a közeljövőben kénytelen lesz médiaszerverre menteni gyűjteményét. Az Apple világában az optikai adathordozóknak vége van, a jövő nappaliját építőknek csak szem elől elrejtett NAS-ban vagy a számítási felhőben tárolt adatokban szabad gondolkodniuk - legalábbis a cupertinói cég szerint.

Nincs többé MacBook

A mostani frissítéssel megszűnt az Apple eddigi legolcsóbb laptop termékvonala, a MacBook. A Intel processzorokra váltással létrehozott, frissen Macre váltóknak és egyetemistáknak szánt típus helyét a MacBook Air legolcsóbb verziója veszi át. A termékvonal megszüntetésére már korábban is utaltak jelek. 2009 közepén a MacBook csúcsmodelljeit egy frissítés után MacBook Pro-vá nevezte át az Apple, jelentősen közelítve egymáshoz az olcsóbb laptopjait és a profiknak szánt hordozható gépeit. A belépő kategóriás Macintosh ára változatlan maradt, évek óta 999 dollárral kell bemennie az Apple Store-ba annak, aki hátra akarja hagyni a windowsos vagy linuxos világot és új hordozható gépet szeretne.

Megállíthatatlannak tűnik az Apple

Az új termékek mellett üzleti gyorseredményeket is közölt az Apple. A vállalat keddi beszámolója minden várakozásnál jobbnak bizonyult: az Apple bevétele 82 százalékkal nőtt az iPad és az iPhone sikerének köszönhetően, így 28,6 milliárd dolláros bevételt és 7,3 milliárdos nettó nyereséget könyvelhetett el a cég. A számok különösen annak tükrében érdekesek, hogy a szintén rekordnegyedévet záró Microsoft bevétele ennél jóval alacsonyabb, mindössze 16,43 milliárd dollár. A most bejelentett frissítésekkel sem valószínű, hogy a Mac-ekből származó bevétel megközelítené a iPad vagy az iPhone részesedését. Az viszont biztosnak tűnik, hogy az Apple továbbra is gondolkodik asztali gépekben és hagyományos laptopokban.