A Harry Potter-univerzum legjobb kütyüjei

Vágólapra másolva!
Tévét irányító, lámpát felkapcsoló varázspálcák, embereket követő térkép, és a családtagok helyzetét mutató óra - a Harry Potter regények legjobb kütyüit már elkészítették a barkácsolni szerető apák és a játékgyártók.
Vágólapra másolva!

Belegondolni is ijesztő abba, hogy az első Rowling-regény, a Harry Potter és a bölcsek köve több mint tizenhárom éve jelent meg. A varázslótanonc kalandjait olvasva felnőtt egy generáció, a kütyügyártók és a számítógépes játékcégek pedig megpróbálták minél jobban kiszolgálni őket. Nem volt könnyű dolguk az elektronikai cégeknek: a Potter-univerzum tárgyait nem kötik a fizika törvényei, nincs szükségük nagy akkumulátor rekeszekre, feltűnő bekapcsológombokra, eldugandó villanyvezetékekre. Roxfort berendezéseit, a Weasley-család lakását a láthatatlan, anyagtalan mágia hajtja meg, lehetnek bármilyen kecsesek, akármilyen célszerűtlen alakúak a háztartási eszközök, mégis működni fognak.

Evilági mágiával, azaz infravörös fénnyel, Bluetooth kommunikációval, mágnesekkel és USB-adatkapcsolattal azért képesek voltak a kütyügyártók számos olyan eszközt gyártani, ami még Mrs. Weasley lakásában is megállná a helyét.

Varázsdoboz, pálcával bekapcsolva

A varázslók világának ikonikus eleme a varázspálca. Az első regény elején végignézhetjük, ahogy Harry Potter megszerzi első pálcáját, és később is komoly szerephez jut, hogy melyik varázsló, milyen pálcával rendelkezik. A kütyügyártók is erre csaptak le először, készült a lebegtető varázslatot utánzó pálca, hanggal aktiválható varázseszköz, és mind közül a leghasznosabb, a tévétávirányító pálca.

A pálca-távirányítóval mindenki varázsló lehet a saját nappalijában

A Kymera Magic Wand nevű varázspálcát nem veheti azonnal használatba a vásárló. Először a távirányítóval meg kell tanítani a pálcát a tévét vezérlő kódokra, és hozzájuk kell társítani egy-egy egyszerű mozdulatot. Például a pálcát emelgetve a hangerőt növelhetjük meg, oldalra suhintva pedig a csatornák között váltogathatunk. Az eszköz összesen 13 kód megjegyzésére képes, így még a rendszer lenémítására és a kikapcsolásra is marad pálcamozdulatunk.

Küzdjön meg otthon Voldemorttal

A pálcákban és a varázslatokban a játékgyártók is meglátták a lehetőséget. A varázsos ajándékot kereső szülők megvehetik a sorozat négy tagjának varázspálcáját egy készletben, ám ezekhez az átkokat a gyerekeknek kell kiabálniuk. De választhatnak infravörös fénnyel kommunikáló pálcakészletet is, amelynek pálcái pont úgy működnek, mint a lézerharcos stukkerek. Ha a sugár eltalálja valamelyik kis mágust, akkor hangosan jelzi, hogy elvesztett egy életet.

Forrás: ThinkGeek
Forrás: ThinkGeek

Még Voldemort pálcáját is beszerezhetik a Sötét Nagyúrral szimpatizáló szülők

A legötletesebb pálcát azonban nem a csatára használható varázsszerek között kell keresnünk. A Thinkgeeken kapható egy gyertyára hasonlító lámpával összecsomagolt egyszerű műanyagpálca, ami majdnem igazi varázslatra képes. Ha a lámpa felé suhintunk vele - azt se kell mondani, hogy lumos - felkapcsol a gyertyába rejtett led, ha pedig elfújjuk, ugyanúgy elalszik, ahogy a gyertya tenné.

Weasley-ék órája a nappaliba

Ha mágiát nem is igényel, de egy boszorkányosan ügyes programozóra és egy marék extra alkatrészre szükség volt ahhoz, hogy a Weasley-család falióráját a valóságban is létrehozzák. Az Odúban felállított nagy állóóra nem az időt mutatta, hanem azt, hogy a gyerekek és a két szülő éppen hol tartózkodik. Külön mezeje volt a munkahelynek, Roxfortnak, az otthonnak, és szerepelt a baljóslatú életveszélyben felirat is a számlapon.

Forrás: Brad Collette
Forrás: Brad Collette

Házilag sikerült megcsinálni a rézkarcos számlapot is

Egy Brad Collette nevű amerikai hacker döntött úgy, hogy neki kell egy ugyanolyan óra, mint a Harry Potterben volt. Még a célja is azonos volt, szerette volna nyomon követni, hogy a gyerekei az iskolában vannak-e, elindultak-e haza, orvosnál vannak-e, megérkeztek-e a nagyihoz. Mágia helyett azonban egy körülbelül tízezer forintba kerülő Arduino mikrokontrolleres áramkört, egy wifi routert néhány szervomotort, valamint saját programját használta fel. Az óra a családtagok Twitteréről tudja meg, hogy épp hol tartózkodnak, és ennek függvényében állítja be a mutatókat. A hackernek további tervei is vannak, már beszerezte azt a kis csengőt, ami fel fog csendülni, ha valamelyik családtag tartózkodási helye megváltozott.

Csíny letudva, ki lehet kapcsolni a telefont

A Potter-regények legjobb tulajdonsága, hogy felnőttek az olvasóikkal. Az első rész még inkább gyerekmese volt, a vége felé azonban a történet már átcsapott rémregénybe. Nem meglepő, hogy nem csak gyerekjátékok, egyszer használatos viccek készülnek Harry kalandjai alapján, hanem egészen komoly alkalmazások is.

Forrás: Andrew Barry
Forrás: Andrew Barry

Szintre pontosan tudta a Tekergők Térképe, hogy melyik diák hol van

A mérnöki tudományokat oktató Olin College diákjai például a Tekergők Térképét készítették el, ám a Roxfort helyett saját egyetemük épületeit vitték fel rá. A rendszer az emberek helyett a laptopokat, okostelefonokat követte, ám mivel tudták, melyik kütyü kihez tartozott, elég pontosan be lehetett határolni, merre járhat a tulajdonosuk. Az ötpercenként frissülő térkép nem csak arra volt jó, hogy az egymást kereső hallgatóknak nem kellett szaladgálniuk az Olin öt épülete között, de a rendszert ismertető tanulmány az IEEE mérnökszervezet díját is megnyerte.

Van még min dolgozni

Nem tartalmazza a Harry Potter-logót, egyszerű halloweeni dekoráció a Graindin Road hangérzékeny morzsaseprője. A motorral hajtott asztaldísz sebesen kezd el pörögni, ha valaki beszélni kezd a közelében. A 29 dolláért kapható, néhány elemmel működő eszköz csak arra jó, hogy a sütimorzsát a padlóra seperje - ott már senki sem látja! -, de egy teljes méretű, lehetőleg robotporszívóra épített verziója akár a lakást is fel tudná takarítani.

Végül pedig - bár ez nem a műhelyben forrasztgató hackerek feladata - nincs még időnyerő sem. Pedig a Potteriáda harmadik kötete óta minden elfoglalt, hobbijára elég időt szánni nem tudó ember arra vágyik, hogy egyszerre több helyen lehessen jelen, mint Hermione az azkabani fogolyban.