Vágólapra másolva!
Lélektani határt lépett át a Windows XP-t használók száma a Techspot szerint. A több mint tízéves operációs rendszer részesedése ötven százalék alá zuhant.
Vágólapra másolva!

Már csak a netezők fele használ XP-t. Senki sem tagadhatja, hogy a Windows XP sikeres operációs rendszer volt. Több mint tíz évvel és két Windows-zal később is az internetezők 49,94 százaléka használja. Az XP még mindig a legnépszerűbb operációs rendszer. A Windows 7 messze lemaradva, 27,87 százalékos részesedéssel követi. A lap szerint még egy évre van szükség, hogy a Windows 7 megelőzze nagy elődjét.

Az XP mellett a Windows részesedése is csökkenőben van. A Techspot adatai szerint a nyári hónapokban 88,76 százalékról 88,29 százalékra esett a Microsoft operációs rendszereinek részesedése. A Windows helyét a Mac OS X és a mobil operációs rendszerek töltik be.

A Microsoft is megpróbálja lassan az újabb operációs rendszerei felé terelni az XP-t használókat. A rendszer utolsó támogatási periódusa 2014 áprilisában ér véget, utána már egyetlen frissítés vagy hibajavítás sem jelenik meg hozzá.

Magyarországon még mindig a Windows XP a legnépszerűbb operációs rendszer. Az [origo] látogatóinak közel kétharmada a tízéves Windows-t használja, és a gemiusRankings.hu is 61 százalékra teszi a részesedését.