"Cselekedjenek jót és töröljenek egy XP-t!"

Vágólapra másolva!
Tíz éve írták a sokszorosítóüzembe küldhető aranylemezre a Windows XP telepítőjét. A Microsoft öreg operációs rendszere máig vezeti a népszerűségi listákat, a magyarok 60 százaléka használja, a szakértők szerint azonban jobb lenne, ha mindenki lecserélné egy újabb szoftverre. 
Vágólapra másolva!

A 2001-ben bemutatott szoftverben először egyesítette a Microsoft otthoni és vállalati felhasználásra szánt rendszereit. A szoftvert fejlesztése során Whistlernek nevezték a Microsoft alkalmazottak egyik kedvenc síelőhelye után, csak a kiadás után kapta meg a tapasztalat (experience) szóra utaló XP típusnevet. Az angol nyelvű verziót augusztus 24-én készült el, és október közepén került a boltok polcaira, a magyar verzióra viszont november végéig kellett várni.

Az XP-vel egy régi ismerőstől, a DOS-tól is elbúcsúztak a felhasználók. A régi operációs rendszer örökségét még a Windows ME is magával hordozta. A régi szoftverekkel való kompatibilitásra az új rendszer tervezése során is figyeltek, sőt a későbbi frissítések során is ellenőrizték, hogy a régebbi programok működnek-e a javított programkódokkal. Az XP második javítócsomagja például azért késett, mert a Deer Hunter 4 nevű játék másolásvédelme nem működött a frissítés feltelepítése után.

Olvashatóbb betűket és videóvágót hozott

A tízéves rendszerrel több olyan funkció került be a rendszerbe, amelyeket mára magától értetődőnek tartunk. Az XP-vel tanult meg a Windows videót vágni, ebben a rendszerben debütált a Movie Maker. Később pedig készült a rendszerből médiacenterekre szánt, távirányítható variáns is. Újdonság volt a ClearType nevű betűsimítási eljárás is, aminek köszönhetően sokkal szebb, kerekebb betűket olvashattak a felhasználók. A funkciót külön kellett bekapcsolni a rendszerben, mert a hagyományos, katódsugárcsöves monitorokon nem minden esetben lettek olvashatóbbak a szövegek.

Több olyan technológia volt, amelyet a Microsoftnak utólag kellett belefejleszteni az operációs rendszerbe. A kétezres évek során elterjedő wifivel boldogult az XP, a Bluetooth támogatást viszont utólag adták hozzá a szoftverhez. A mára teljesen megszokottá vált USB 2.0-s csatlakozást sem kezelte alapértelmezetten a program, régen még külön drivert kellett hozzá telepíteni.

Forrás: AFP
Bill Gates tíz évvel ezelőtt, az XP bemutatóján

Cserére biztat a kiberbiztonsági szakértő

Nem csak felhasználóbarát funkciókkal bővült elődeihez képest az XP. Ez volt az első Windows, amit aktiválni kellett telepítés után. Szintén rejtett funkció, de az XP-vel került be a felhasználókat védő tűzfal, a második javítócsomaggal pedig megjelent a vírusírók dolgát megnehezító memóriavédelem is a szoftverben.

Az öt-tíz évvel ezelőtt jónak tűnő biztonsági funkciók mára idejétmúlttá válnak, ezért tizedik évfordulót arra használta fel Mikko Hyppönen, az F-Secure kiberbiztonsági cég feje, hogy az XP lecserélésére biztassa a felhasználókat. "Tíz év egy örökkévalóság ebben az üzletágban, nem csoda tehát, hogy az XP biztonsági rendszere nem naprakész" - írja blogbejegyzésében Hypponen. A szakértő szerint a kiberbűnözők bolondok lennének más rendszerekkel próbálkozni, ha a tömegek használják a könnyű célpontnak számító XP-t. A jelenlegi helyzet tökéletesen kényelmes a támadóknak: ugyanaz a legkönnyebben feltörhető és a legelterjedtebb operációs rendszer. "Tegyenek egy jócselkedetet, töröljék az XP-t" - zárja sorait Hyppönen.