Az asztali PC gyakrabban fagy le a laptopnál

Vágólapra másolva!
A Microsoft Research kutatói egymillió PC működésének elemzésével tanulmányozták a számítógépek lefagyásainak okait. Statisztikáik szerint a noteszgépek kevesebbszer állnak le hiba miatt, mint asztali társaik. A legtöbb probléma pedig a házilag összerakott barkács-PC-kkel van, a rendszer minimális túlhúzása pedig a megbízhatóság drasztikus csökkenésével jár. Nem kedvez az otthoni PC-knek az sem, hogy nem gépteremben használják őket, folyamatosan változó hőmérséklet mellett működnek, és hamar porosodnak.
Vágólapra másolva!

A Microsoft kutatói a Windows beépített hibajelentő rendszere által begyűjtött adatokat használtak az elemzéshez, ez az a felület, amely egy-egy rendszerhiba után megnyíló ablakban felkínálja a felhasználónak, hogy hibajelentést küldjön az esetről a szoftvercégnek. A tanulmány elkészítői ugyan maguk is beismerik, hogy az önkéntes adatszolgáltatás miatt nem feltétlenül reprezentatív a vizsgálatuk a világ összes PC-jére, azonban a hatalmas, közel egymillió számítógépes minta miatt elég pontosan tudnak nyilatkozni a tipikus hibákról. A tanulmány alapjául szolgáló adatokat még 2008-ban, egy évvvel a Windows 7 megjelenése előtt gyűjtötték össze, de csak évekkel később publikálták eredményeit.

Forrás: AFP
A stabil gépre vágyóknak a laptopot ajánlják

A csapat felfedezései között akadnak olyanok, amelyeket régen sejthettek a PC-ket házilag építő felhasználók. Ilyen például, hogy a túlhúzott, vagyis a gyári teljesítménynél magasabb órajelen futtatott processzorok jóval gyakrabban generálnak hibákat, mint a névleges teljesítményen működők. A fagyással járó probléma nem mindig a proccesszornál jelentkezik, a Windows rendszermagja által elfoglalt memóriaterület sérülése is nagyon jellemző a túlhúzott gépeken. A gyárinál alacsonyabb teljesítményen való működés pont ellentétes hatással van a rendszer stabilitására: ezek a gépek megbízhatóbbaknak bizonyultak.

A laptopok fagynak la a legkevesebbszer

Hasonlóan várható megfigyelés volt, hogy a hibák előfordulásának esélye nő a számítógép üzemidejével. A kutatók az öt napnyi üzemidőt - amelybe nem számít bele az alvó állapotban történő tárolás - összegyűjtött és a harminc napnyi üzemidőt összegyűjtött gépeket vizsgálták meg. Az utóbbiak jóval gyakrabban produkáltak fagyással járó hibát.

Forrás: MTI/Balázs Attila
Az épített PC gyakrabban áll le, mint a jónevű gyártó által összerakott

Magasabbnak bizonyult a rendszer összeomlásával járó hiba előfordulása az összerakott asztali gépeken is. Az egyben, valamely számítógépgyártó által összeállított konfigurációk stabilabbak voltak, mint az épített PC-k. A vizsgálat kimutatta azt is, hogy a laptopok lényegesen megbízhatóbbak, mint az asztali gépek: majdnem háromszor ritkábbak voltak a hordozható gépeken a fagyással járó incidensek.

Ami egyszer lefagy, az később is le fog

A kutatás meglepőbb felfedezése, hogy egyszeri hibák valójában nem léteznek. Ha egy gép megbízhatóan működik, akkor egyáltalán nem fagy le. Ha a számítógép egyszer összeomlott, utána ugrásszerűen megnő annak a valószínűsége, hogy másodszor és harmadszor is lefagyjon. A hibák ráaádásul gyorsan követik egymást, így a számítógép leállása annak a jele, hogy valami probléma van a masinával. A kutatók nem foglalkoztak azokkal az esetekkel, amikor egy hardver vagy szoftverhiba csak néhány program összeomlásához vezet, de az operációs rendszer átvészeli az incidenst, mert az ilyenekről nem készül WER hibajegy.

A vizsgálat szerint az elöregedés a kutatók által megfigyelt részegységek közül csak a merevlemez esetében növelte meg a fagyások kockázatát. A memória és a processzor a korral nem válik megbízhatatlanabbá, azaz egy régi gép is futhat stabilan. Az adatok szerint a processzorokra jellemző a bejáratódás, azaz a kezdeti instabilitások után megbízhatóbbá válnak.