Vágólapra másolva!
Radikálisan csökkentette a PC-piac növekedésére vonatkozó előrejelzését a Gartner piackutató cég. Az ismét beköszöntő gazdasági válság és a táblagépek miatt kevesebb számítógépet vesznek az emberek.
Vágólapra másolva!

Több tényező kellett ahhoz, hogy a stabilan növekvő PC-piacot lelassítsák. A Gartner piackutató cég a héten mérsékelte 3,8 százalékra a piac növekedését. Az év elején még úgy tűnt, hogy közel tíz százalékkal több PC-t adnak el idén, ám az Amerikában és Kelet-Európában kiújuló gazdasági válság, valamint a médiafogyasztásra kitalált tabletek elterjedése miatt kevesebben vesznek számítógépet.

A PC-gyártók reményeit rontja az a tény is, hogy a kedvezőtlen pénzügyi helyzet miatt a cégek is elhalasztják a számítógépparkjuk frissítését.

Nem sietős a számítógépek cseréje

Nem gondolkodnak számítógép-vásárlásban az otthoni felhasználók sem. Az PC-gyártók második negyedéves eredményei rendre rosszabbak lettek a vártnál. Nem hozott javulást az év egyik legforgalmasabb szakaszának számító iskolakezdési időszak sem. A Gartner szerint a kiábrándítóak lesznek a szeptemberi eredmények is.

Az igazi visszaesést az otthoni felhasználók szegmensében lehet várni. Ők kevéssé vannak rákényszerítve a számítógépeik cseréjére. Ráadásul az asztali PC-k szerepét egyre több céleszköz veszi át. A játék a játékkonzolokra költözött, a médiafogyasztást táblagépeken végzik, a médialejátszók és az okostévék pedig a letölthető filmek lejátszásának feladatát ragadták el a számítógépektől.

Az év első harmadában készült hazai felmérések szerint Magyarországra nem ért el idén a tabletforradalom. Az Ipsos márciusi adatai szerint az internetezők egy százaléka rendelkezik táblagéppel, és három százalék tervezi ilyen eszköz beszerzését. A gazdasági válság miatt pedig valószínű, hogy a magyaroknak sem a régi PC cseréje lesz az első dolguk.

Új stratégiát kell találniuk a gyártóknak

A kiábrándító eredmények kezelésére eltérő stratégiákat dolgoztak ki a cégek. A Hewlett Packard azzal lepte meg a világot, hogy bejelentette, eladja vagy külön céggé alakítja PC-gyártó részlegét. A világszinten 18 százalékos részesedéssel rendelkező üzletág világelső az asztali és hordozható számítógépek gyártásában. A tajvani Acer komoly veszteséggel zárta a második negyedévet, és rögtön bejelentette, hogy az év elején történt átszervezések miatt az egész évet negatív mérleggel fogja zárni.

"A médiatabletek megváltoztatták a PC-piac dinamikáját. Az a döntés, hogy a HP-nek újra kell gondolni a PC stratégiáját, felhívja figyelmet arra, hogy micsoda nyomás alatt állnak a számítógépgyártók: alkalmazkodniuk kell, vagy kiszállni a piacról" - mondta George Shiffler, a Gartner kutatási igazgatója. A szakember szerint a gyártók kipróbált és működő üzleti modelljei kudarcot vallanak a kütyük szaporodásával.