Kék marad a kék halál a Windows 8-ban

Vágólapra másolva!
Nem jut az eltűnő Start menü sorsára a Windows legendás hibaképrenyője, a kék halál. Az első Windows óta meglevő, a rendszer összeomlásakor feltűnő képernyő a rendszer legújabb verziójában barátságosabbá válik.
Vágólapra másolva!

Minden korábbi pletya ellenére sem színezte át a Microsoft a kék halál képernyőt a Windows 8-ban. A korai kiszivárgott videókon ugyan még fekete volt a hibajelző ablak, ám a héten kiadott tesztverzióban már kék színű a rendszerhalál.

A kódrészletek, memóriacímek és hosszú hibakódok viszont eltűnnek a kék halál képernyőről. A hiba rövid okát ugyan közölni fogja a Windows, de nem áraszt el minket értelmezhetetlen információkkal. A képernyőn ehelyett a következő szöveg fog szerelepni: "PC-je olyan problémával szembesült, amelyet nem tudott kezeln, ezért újra kell indulnia." Az üzenetet egy nagy szomorú szmájli is kíséri.

A "kék halál" képernyőjével a Windows 1.0-ban találkozhattak először a felhasználók. A szögletes betűkkel teli hibaoldal akkor jelentmeg, ha a rendszermag összeomlott. Kezdetben csak zagyvaságot írt a rendszer, de a kilencvenes években átírták úgy, hogy segítse a hiba helyreállítását. Az üzenetben megjelentek azok a kódrészletek is, amelyek utoljára lefutottak a hiba felbukkanása óta. Bár alapvetően idegesítő jelenségről van szó, a kék halál mégis különös helyet foglal el a Windows-osok életében. Nem véletlen, hogy még képernyő is készült a hibaoldalból, hogy azok is láthassák, akiknek a számítógépe nem szokott összeomlani.