Senki nem tudja legyőzni az iPadet

Vágólapra másolva!
Az Apple még évekig megőrzi vezető pozícióját a táblaszámítógépek piacán a Garnter piackutató vállalat szerint, amely konkurenciát csak a Google Android operációs rendszerét használó készülékekben lát.
Vágólapra másolva!

Az Apple még 2014-ben is a piacnak több mint a felét uralja majd táblaszámítógépeivel. Az cég piaci részesedése az idén 73,4 százalékos lesz a Gartner számításai szerint a tavalyi 83 százalék után. Az Android operációs rendszeren futó készülékek 17,3 százalékos piaci részesedést tudnak majd kihasítani maguknak az idén, lényegesen kevesebbet a Gartner korábbi számításainál. A Gartner elemzője, Carolina Milanesi szerint az androidos táblaszámítógépek forgalmát a viszonylag magas ár mellett még a nem igazán kigondolt kezelési koncepció és a futtatható alkalmazások viszonylag alacsony száma veti vissza.

Az érintőképernyős táblaszámítógépek piaca rohamos növekedés elé néz a Gartner előrejelzése szerint. Az idei 63,6 millió darabra becsülhető forgalom után jövőre 103,5 millióra, 2015-re pedig már 326 millióra emelkedhet az eladott készülékek száma. Az Apple iOS operációs rendszere még akkor is több mint 148 millió új eladott készüléken fut majd, piacvezető lesz a több mint 116 milliós Android operációs rendszeren futó készülék eladások előtt.

A "futottak még" kategóriába tartoznak majd a Microsoft Windows operációs rendszeren futó táblaszámítógépek 2015-ben 34 millió darabos eladással, valamint a Research In Motion (RIM) új, QNX operációs rendszerén futó készülékek 2015-ben 26 millió darabos eladással. A táblaszámítógépek piacának alakulását azonban nehéz előre jelezni. Az értékesítések már az idén is gyorsabb ütemben növekedtek minden elemzői előrejelzésnél, és sokkal nagyobb mértékben vetették vissza a hagyományos gépek eladásait, mint ahogy arra bárki is számított.