Vezetőjük ellen zúgolódnak a Microsoft dolgozói

Vágólapra másolva!
Motiválatlanok, elkeseredettek, és nem bíznak a jövőben a Microsoft alkalmazottai, a cég vezetője, Steve Ballmer dolgozói fórumáról pedig elszökdöstek a programozók - számolt be a szoftveróriás egyik névtelenül blogoló mérnöke.
Vágólapra másolva!

Megszűnt az innováció fellegvárának lenni a Microsoft, a cég inkább csak követni és másolni próbálja azokat a találmányokat, amelyekkel korábban lenézett versenytársai előálltak - állítja a Mini-Microsoft című blog szerzője, aki állítása szerint maga is a redmondi szoftvervállalat alkalmazottja. A névtelenségbe burkolózó mérnök szerint a társaság fejlesztői elégedetlenek a cég jelenlegi vezetésével, és a munka mellett az egymás megfúrására épülő belső politikával. Azt elismerik, hogy Steve Ballmer, a cég jelenlegi vezérigazgatója ért az eladás művészetéhez, ám úgy gondolják, hogy a Ballmer neve által fémjelzett elmúlt tíz év a hanyatlás időszaka volt.

A Mini-Microsoft blog szerzője ugyan sokszor fogalmaz cinikusam, ám a szerző és a hozzászóló Microsoft-alkalmazottak írásai felvillantják, milyen Redmondban a morál - írja a bejegyzést ajánló Seattle Post-Intelligencer online napilap Microsofttal foglalkozó blogja. A Microsoft pénteki dolgozói fórumára a sajtót nem engedték be, és Twitteren sem közvetítették az eseményt, így arról csak a cég saját munkatársai szivárogtathattak ki információkat.

Kevés lábon áll a Microsoft

A blog könnyen kitalálható kódneveket használ a vezetőkre való hivatkozáshoz, Steve Sinofsky-t, a Windows-divízió vezetőjét például SteveSi néven emlegetik rajta, de gyakorta szerepel a LisaB néven emlegetett Lisa Brun is, aki a Microsoft HR vezetője. A hozzászólók közül többen fejezték ki, hogy elégedetlenek a Microsoft belső értékelő- és bónuszrendszerével, a legtöbben azonban a jövőre vonatkozó vízió hiányát és a rugalmatlanságot hánytorgatták fel.

Forrás: AFP
A jól sikerült termékeit sem mindig tudja eladni a Microsoft

A Mini-Microsoft bloggere a cég 2011-es teljesítményét értékelő bejegyzés egyik kommentelőjére hagyja a Microsoft helyzetének elemzését. A szintén névtelen író szerint a Windows Phone 7 sikertelensége, a PC-eladások csökkenése és a céget elhagyó elismert vezetők mind azt jelzik, hogy problémákkal küzd a Microsoft. Még nagyobb probléma, hogy míg az Apple a Microsoft nyakára nőtt: a cég 20 millió iPhone-t és 9 millió iPadet adott el egy negyedév alatt. A jövőt meghatározó területeken a Microsoftnak valójában nincs terméke: még legalább háromnegyed évet kell várni a számítógépek mellett tableteken is futtatható Windows 8 megjelenésére, addigra viszont az Apple biztosan előrukkol majd az iPad továbbfejlesztett változataival.

A legnagyobb gond pedig az, hogy a cég fő bevételi forrása továbbra is a Windows és az Office. Nincs olyan üzletáguk, amelyik fel tud nőni a két fejőstehén mellé, az internetes próbálkozások - köztük a harminc százalék feletti piaci részesedéssel rendelkező Bing kereső is - pedig egyelőre csak viszi a pénzt.

Kinyílt a panaszláda

"Iszonyú látvány volt. Az emberek csapatokban mentek el, míg SteveB karattyolt. A régi szép időkben, mikor BillG beszélt, MINDENKI figyelt" - írja az egyik hozzászóló a Microsoft éves dolgozói fórumáról szóló blogbejegyzés alatt. A Mini-Microsoft bejegyzésének nem is a tartalma a legaggasztóbb része, hanem a több mint száz, a fentihez hasonlóan negatív hozzászólás.

Forrás: AFP
Ballmerhez fűződik az óriásit bukó Windows Vista operációs rendszer

"(...) mert az összes stratégiánk védekező. Nem termelünk semmi újat és értékeset, egészen a Windows 95 óta. A Windows 8 csak attól fogja megvédeni a Windowst, hogy meghaljon" - írja egy másik hozzászóló. A védekező magatartást, az innovációt hiányát többen hánytorgatják fel a kommentelők közül. A legradikálisabb vélemény szerint a Microsoft a rossz harcokat találja meg: a Google-t a keresés területén akarják legyőzni, az Apple-t tabletgyártásban. A Microsoft nem diktálja a tempót egyik fontos területen sem, mindenhol követi a versenytársakat.

Ki elégedett Ballmerrel?

Steve Ballmernek nem csak a Windows 8 fejlesztői verzióját leleplező BUILD konferenciát és az elmúlt pénteken tartott dolgozói fórumot kellett túlélnie. November 15-én még be kell számolnia a Microsoft eredményeiről a cég részvényeseinek is. A hozzászólók szerint valószínűtlen, hogy a részvényesek megvonnák Steve Ballmertől a bizalmukat, a sikeres Windows 8 bemutató ellensúlyozni fogja azt, hogy a cég papírjai lassan veszítenek értékükből.

Elképzelhető, hogy a részvényesek annyira türelmesek lesznek, mint a Microsoft legutolsó óriási bukását jelentő Vista idején voltak. Talán még azt is megbocsátják a jelenlegi vezérigazgatónak, hogy még azon az okostelefon-piacon sem tud érvényesülni a Microsoft, amelynek feltalálásában részt vett. Ballmert mentheti az is, ha a Windows Phone 7 Mango nevű legfrissebb verziója meghozza a vásárlók bizalmát a cég okostelefonjaiban. És ha minden jól is alakul a cég első embere számára, a Microsoft megítélése még mindig nagyban függ attól, hogy az Apple és a Google mit fog piacra dobni a Windows 8 megjelenéséig hátralevő körülbelül egy évben.