Két perc alatt előhívják a múmiát a magyar flipperbajnokok

Flipperek éjszakája, flipperklub
Vágólapra másolva!
Tudta, hogy a flippereket végig lehet játszani? Az átlagembernek ez hetekig, az Európa-bajnok magyar flippereseknek viszont csak pár percig tart. A szombaton nyíló Flipperek Éjszakájának szervezői vezették be az [origo]-t a villogó, zenélő retrógépek világába.
Vágólapra másolva!

A flipperek a technológiai fejlődés nagy vesztesei, a videojátékok és az otthoni konzolok megjelenésével szinte teljesen kiszorultak a kocsmákból és a játéktermekből. Ennek köszönhetően jól működő példányokat már nehéz fellelni a kilencvenes évek szórakoztatóipara sztárjainak számító gépekből, ezek pedig egyre nagyobb összegekért cserélnek gazdát. A villámgyors reflexeket igénylő, látványosan villogó szerkezetek még fellelhető példányait lelkes hazai rajongók klubja tartja életben, akik az október 15-én délelőtt tízkor nyíló Flipperek Éjszakájának keretében minden érdeklődővel megosztják az acélgolyós kocsmasport élményét: a háromezer-ötszáz forintos belépőért cserébe ötvenkét flippert próbálhat ki a nagyérdemű korlátlan számú ingyen zsetonnal.

Két perc alatt előhívják a hologrammúmiát

A flipperes éjszaka szervezői profi játékosok, gyerekkoruk óta szenvedélyük a golyós játék, nyertek már flipperes Európa-bajnokságot is. Az Első Magyar Flipperklub tagjaival egy angyalföldi garázsban találkoztunk néhány nappal a rendezvény előtt, ahol éppen a szombati versenyre edzettek. Már az első golyónál kiderült, hogy teljesen másként játszanak, mint egy egyszerű halandó, ők például szinte mindig begyűjtik az acélgolyót a flipperkar tövébe, és onnan célzottan indítják útnak, nem pedig út közben passzolják le. Már az első percekben kiderül, hogy évtizedekig éltünk tudatlanságban, mert elmagyarázzák, hogy a játékprogramokhoz hasonlóan a flippereket is végig lehet játszani. Ehhez a játéktér feletti kis mátrixképernyőn megjelenő feladatokat kell végrehajtani: például megadott számú alkalommal meglőni egy célpontot, áthajtani egy érzékelőn.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ti8nnzgwmYIUTvsN
A bajnok magyar flipperezők elmagyarázták nekünk a játék lényegét

Egy kezdő játékos hosszú órákat is eltölthet azzal, hogy az összes villogó célt, összegyűjtendő betűt és bónuszt megszerezze. A profik pedig olyan pontosan lőnek a fém flippergolyóval, mint a westernhősök a hatlövetűvel, egyik fontos trükkjük, hogy sosem gurulás közben lökik meg a golyót, hanem begyűjtik a flipperkar tövébe, így ugyanis célozni is tudnak vele. Solymosi Gábor, az EB-győztes magyar csapat tagja viszont két perc alatt kirakta előttünk a világító FILM feliratot, és ezzel "végigjátszotta" a flippert, és előcsalta a játéklap aljába rejtett hologrammúmiát.

Félmilliót kell fizetni egy tökéletes flipperért

A flippergépeket átlagosan kétéves élettartamra tervezték, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy tíz éveket is kibírnak a kocsmafüstben üzemelő masinák, de folyamatos karbantartást igényelnek. A nyerőgépek megjelenése után a kocsmákból elkezdtek eltünedezni a flipperjátékok, ekkor akár néhány ezer forintért is el lehetett vinni egy útban levő gépet. Lugosi András, az egyesület alapítója szerint a kincsvadászat korszaka már lezárult, nagyon ritka az, hogy valaki kidobásra ítélt, bagóért megvehető flippert talál mondjuk egy vidéki kocsma raktárában.

Ha valaki hajlandó kompromisszumot kötni, már ötvenezer forintért lehet saját flippere, ez azonban biztosan nem lesz makulátlan állapotú: valószínűleg a játéklapja megkopott, egyes izzói kiégtek, és egyes mechanikus vagy elektronikus alkatrészeit is javítani kellhet. Egy jó állapotú, de felújítatlan gépért százhúsz-százötvenezer forintot is elkérnek, ha pedig felújított példányról van szó, az akár félmillió forintnál is többet kóstálhat.

Forrás: AFP

Egy flipper restaurálása ugyanis a legkevésbé sem egyszerű és olcsó mulatság, mivel az egyes géptípusokat egyedi, néhány ezres szériában gyártották, ezek pedig nem kompatibilisek egymással - azaz például az Addams Family-s flipperből nem sok alkatrészt lehet átszerelni a terminátorosba. Alkatrészeket kizárólag külföldről lehet rendelni az internetről: mivel a jó állapotú gépek egyre ritkábbak, egyes cégek foglalkoznak már ismert szériák alkatrészeinek utángyártásával is.

Fél év alatt pofoznak helyre egy flippert

Lugosiék elmondása szerint szinte mindig darabjaira kell szerelni a teljes gépet, mivel az évek során tetemes mennyiségű piszok és por ülepedik a belsejébe. A nyolcvanas-kilencvenes években fénykorukat élő flipperekben ráadásul még nem is alkalmaztak olyan magas fokon integrált elektronikát, mint például egy mai laptopban, ezért a pontszámot jelző hátlap és a golyó alatti játéklap mögött is hihetetlen számú drót, ellenállás és más elektronikai berendezés bújik meg - ahogyan az videónkon is jól látható.

Vastag kosz, leülepedett füst, hamu, pormacskák lepik el a flipper belsejét, egyenfeketére színezve az izzókhoz és kapcsolókhoz csatlakozó színes vezetékeket. Egy gép felújítása úgy kezdődik, hogy ezeket a drótokat leforrasztják a pálya aljáról, majd lebontják magát a pályát is, és kezdetét veszi a festés hibáinak korrigálása, lakkozás és a szerelékek javítgatása: több mint félévnyi munka gyári színvonalúra hozni egy flippergépet.

Addams Family, Indiana Jones - a kilencvenes évek sztárjai

A flipperklubosok egyetértenek abban, hogy a legjobb készülékek a kilencvenes évek elején, közepén készültek. Ekkoriban kerültek bele a gépekbe a fényújságokból ismerős pontmátrixkijelzők, amelyeken már animációt, minijátékokat is meg lehetett jeleníteni. És ekkor tervezték a legbonyolultabb, leghosszabb sztorijú játékokat is. A Creature from the Black Lagoon című gépen például a hasonló című klasszikus horror sztoriját flipperezhetjük végig a szörny keresésétől a hősnő megmentéséig.

Forrás: Első Magyar Flipperklub Egyesület

Az Addams Family című fekete komédia nyomán készült flipper és a mélysárga-aranybarna színekben játszó Indiana Jones-masina világszerte óriási sikernek örvendett, de voltak olyan, szintén külföldön gyártott gépek, amelyek hazánkban szereztek extrém népszerűséget. A mozgó halfigurával díszített Fish Tales nevű asztal a Balaton-parti kocsmák szinte kötelező kelléke volt, hasonlóan az 1991-es Terminátor II hangeffektusaival hódító asztalhoz.

Akiben a gyűjtőszenvedély csírája megtalálható, az nem lesz sokáig boldog a kopott asztallal - mondta el az [origo]-nak Horn László, az EB-győztes flippercsapat egyik tagja. Az embert előbb-utóbb zavarni fogja a hiányzó grafika, az esetlegesen törött műanyagok vagy kiégett izzók. Az alkatrészeket jó esetben cserélgetéssel lehet beszerezni a klubtagoktól, rosszabb esetben viszont Amerikából kell rendelni. A szétszedett gépet tuningolni is lehet, az izzókat kisebb fogyasztású ledre lehet cserélni - bár akad, aki szerint ez szentségtörés - a játéktérbe pedig a golyó útját nem zavaró új figurákat lehet helyezni. A hazánkban is rendkívül népszerű Indiana Jones: The Pinball Adventure nevű gépbe például a McDonald's gyerekmenüjéből származó Indy-figurát szokták beépíteni.