"Nem harcolunk a Facebookkal" - interjú a Microsoft európai vezetőjével

Vágólapra másolva!
Az Apple szalonjaihoz hasonló üzletet indított Magyarországon a Microsoft, ahol nem csak a dobozos Windows és Office szoftvereket lehet vásárolni, de számítógépek is konzolok is kaphatók. A cég terjeszkedő lépései kapcsán Don Granthamnek, a Microsoft Közép- és Kelet-Európáért felelős vezetőjének tettük fel a kérdéseinket a Windows Phone 7 sorsáról, a számítási felhőről, és arról, hogy a remek Windows 7-et ott fogja-e bárki hagyni a Windows 8 miatt.
Vágólapra másolva!

- Miért kellett Drajkó Lászlónak távoznia a Microsofttól? A globális stratégiaváltás vagy a helyi eladások szűkülése miatt került sor a vezetőcserére?
Ez nem egy hirtelen lépés volt, globális üzleti stratégiánk részeként három-öt évente minden vezetőnknek új lehetőséget kínálunk. Drajkó László négy évet töltött a Microsoft Magyarország élén, és az ő érdeme, hogy átstrukturálta a céget, erős vezetői csapatot alakított ki benne, ami stabilitást biztosít a jövőre nézve.

- Milyen célból nyitott saját boltot a Microsoft Magyarországon? Ettől vonzóbbak lesznek a windowsos gépek, vagy könnyebb tartani a vevőkkel a kapcsolatot?
Ezt az üzletet a kiemelt partnerünknek számító Media Markttal közösen működtetjük, és azt reméljük tőle, hogy sokkal jobb kapcsolatot biztosít majd a vásárlókkal. A boltban minden fontos termékünket, és ezek kiegészítőit kipróbálhatják a betérők, ráadásul a kérdéseikre is valódi microsoftos szakértők tudnak válaszolni, akik el tudják magyarázni a termékek használatát és segítenek kiválasztani a vásárlók igényeit legjobban kiszolgáló számítógépet is.

- A Microsoft is úgy látja, hogy a "hagyományos" számítógépek, a laptopok és asztali PC-k kezdenek kihalni a multifunkciós táblagépek megjelenése miatt?
A jelenlegi piaci trendeket látva nem mondanám azt, hogy ezek az eszközök ki fognak halni. Az emberek inkább különböző eszközöket kezdenek használni egyes célfeladatokra. A piackutatások szerint az idén 9,3 százalékkal bővül a PC-k eladása, mintegy 385 milliós éves darabszámot produkálva. A magyar piacon a laptopok és asztali gépek piaca 13 százalékos éves növekedést ért el, vagyis a hagyományos PC-k még mind az otthonokban, mind a vállalatoknál fontos szerepet töltenek be egy jó ideig.

- A Windows 7 sokkal jobb a Vistánál, és még nem is túl régi szoftver. Nem gondolja a Microsoft, hogy korai előrukkolni ilyen hamar (várhatóan jövőre) a Windows 8-cal?

Három év egyáltalán nem kevés idő! Pontosan ennyi telt el a Windows 95 és a Windows 98, vagy a Windows 98 és a Windows XP megjelenése között - a Windows 3.1 és a Windows 95 között pedig még ennyi sem volt, csupán két év. Mellesleg még egy szóval sem mondtuk, hogy a Windows 8 tényleg 2012-ben fog érkezni, ez csupán az ön feltételezése.

A Microsoft üzleti partnereinek csaknem 90 százaléka használ már Windows 7-et, negyedük már összes személyi számítógépét erre állította már át. A legújabb operációs rendszer választásával a cégek mindig spórolhatnak az üzemeltetés költségén, ezért éri meg mindig a legújabb verziókat használni a szoftverekből.

Forrás: Microsoft- Mit tart valószínűbbnek? Azt, hogy az emberek meglévő gépeiken is át fognak váltani a Windows 8-ra, vagy csak a következő PC-iket vásárolják majd meg azzal?
Azok a számítógépek, amelyek Windows 7-et futtatnak, képesek lesznek a Windows 8 használatára is. Jelenleg 450 millióan használják a Windows 7-et világszerte, ők biztosak lehetnek abban, hogy meglévő számítógépük és programjaik a Windows következő verzióján is használhatóak lesznek. Magyarországon az internetezők harmada már a Windows 7-et használja, és folyamatosan bővül a felhasználók száma. Ez azt jelenti, hogy a szoftverek kompatibilitásának megtartása érdekében tett erőfeszítéseink megtérülnek majd, rengeteg ember tudja majd használni a Windows 8-at. Érdemes megjegyezni, hogy a Windows 7 a leggyorsabban terjedő operációs rendszer a Microsoft történetében. Őszintén bízom benne, hogy a Windows 8 még ezt a csúcsot is meg fogja tudni dönteni!

- Az Apple és a Google is fejlett felhőalapú szolgáltatásokat kínál, és a Windows 8 is alapból tartalmazni fog ilyeneket.
A Microsoftnak tizenöt éves tapasztalata van a rengeteg felhasználót kiszolgáló felhőalapú szolgáltatások stabil működtetésésben, ezeket a Live Messengert vagy a Hotmailt használó magyar internetezők is ismerik. Az új operációs rendszerrel a számítástechnika következő korszakát meghatározó szolgáltatásokat fogunk bevezetni.

- Elképzelhetőnek tartja, hogy a rivális cégek szolgáltatásai valaha kompatibilisek lesznek egymással, megkönnyítve a platformok közötti átállást?
A felhőalapú szolgáltatások jelentős része egyébként már most is teljes mértékben kompatibilis: bármelyik felhasználónk ugyanolyan teljes értékűen használhatja Hotmail-fiókját egy Windows-zal ellátott PC-n, mint egy Macintosh-on.

- A Windows 8-nak saját szoftverboltja is lesz, tehát használói minden szükséges szoftvert megbízható forrásból szerezhetnek majd be. Számítanak ennek nyomán a fertőzött PC-k számának csökkenésére?
Az egész iparág hatalmas változáson megy át, teljesen más lesz az útja a szoftverek beszerzésének mint korábban. A biztonság a Microsoft termékfilozófiájának fontos részét képezi a jövőben is. Alkalmazkodni fogunk az új fogyasztói igényekhez, és biztos vagyok abban, hogy az új szoftverboltot pedig a felhasználók nagy elégedettséggel fogják használni.

A fertőzések jelentős része a felhasználók hanyagságának vagy óvatlanságának tudható be. Az úgynevezett "socially engineered" kártevők - ide tartoznak például egy Skype-üzenetben egy ismerősünktől kapott vírusos linkek - terjedésüket mindig ilyen tényezőknek köszönhetik. Ezért is fektettünk az Internet Explorer 8, és különösen az Internet Explorer 9 esetében olyan nagy hangsúlyt az ezen típusú támadások kivédésére. Törekvésünkk meg is hozta a gyümölcsét, hiszen egy független kutatószervezet, az NSS Labs szerint az IE9 - konkurenseit messze megelőzve - képes kiszűrni az ilyen támadások közel 98 százalékát! Kihangsúlyoznám, hogy a Microsoft jó ideje mindent megtesz azért, hogy egyre kevesebb vírusos PC legyen. Ezért tették ingyenesen letölthetővé minden legális Windows-példányra a Microsoft Security Essentials nevű, teljes körű védelmet nyújtó szoftverünket.

- Az okostelefonokra szánt Windows Phone 7 kedvező fogadtatásban részesült a szakértők részéről, mégsem terjedt el széles körben. Mi az, ami még hiányzik ebből a szoftverből?

A Windows Phone 7 új, Mango kódnevű továbbfejlesztett változata nemrég jelent meg, amely számos fontos új funkciót tesz elérhetővé az okostelefonokon. A Microsoft jelentős fejlesztéseket hajt végre a telefonokról elérhető szoftverboltban, hogy minél több és jobb applikáció legyen elérhető. Egy teljesen új operációs rendszer elterjesztése időbe telik, jövő ilyenkor már biztosan nem úgy fogunk beszélni a Windows Phone 7-ről, mint egy alig használt szoftverről.

A windowsos Nokia-készülékek megjelenésétől milyen mértékű növekedést vár a cég?
A Nokia windowsos okostelefonjai alapvető szerepet játszanak a Windows Phone 7 jövőbeli sikerében, mivel Európában nagyon komoly vásárlói bázissal rendelkezik a cég. A Nokia saját technológiáit is beépíti windowsos telefonjaiba, a nyelvi támogatásban és a készülékek remek kialakításával segíti egyengetni a Windows Phone 7 útját. A Nokia első Windows Phone-nal érkező okostelefonjai Ooktóber 26-án debütáltak, és bár nem akarok előre inni a medve bőrére, de úgy gondolom, hogy sok országban jelentős szerepre tehetnek szert ezek a készülékek a karácsonyi szezonban!

Hogyan látja magát a Microsoft a közösségi hálózatok által dominált jövőben? A Facebookot támogatja a Messenger, applikációkon keresztül pedig a Windows 8 is fogja. Ez azt jelenti, hogy a Microsoft feladta a küzdelmet, hogy saját szociális hálózata legyen?
Harcolni a Facebookkal? Mi nem csapunk össze a szövetségeseinkkel és partnereinkkel. Úgy gondolom, hogy a közösségi szolgáltatások még fontosabbak lesznek már a közeli jövőben is. Ez az oka annak, hogy a Messengerbe és a Windows Phone 7 új kiadásába is mélyen integráltuk a Facebook és a Twitter támogatását. Az okostelefonokban ugyanazon a felületen lehet elérni a közösségi szolgáltatásokról érkező üzeneteket, ahol az sms-eket vagy a chatet is, hiszen a felhasználókat elsősorban az érdekli, hogy elérjék barátaikat és ismerőseiket, nem pedig az, hogy milyen csatornán teszik ezt.