Megmentenék a Windows nélkül maradó iskolákat

Vágólapra másolva!
Információs oldalt hozott létre a márciustól Windows nélkül maradó oktatási intézmények számára az FSF.hu Alapítvány. A Szabad út nevű oldalon egyaránt találhatók kész tanyagok és kidolgozásra váró problémák.
Vágólapra másolva!

Feldolgozandó kérdésből egyelőre több található a Linuxra váltó iskoláknak szánt Szabad út oldalon, mint válaszból. A szabad szoftvereket népszerűsítő FSF.hu Alapítvány munkatársai már összeállították azoknak a szoftvereknek a listáját, amelyekre egy iskolának szüksége lehet, valamint feltérképezték az iskolai rendszerrel szembeni elvárásokat is. A géptermek újratelepítéséről vagy a LibreOffice irodai szoftver bevezetéséről szóló dokumentáció azonban még nem érhető el. A Szabad út célja, hogy ezek az anyagok elkészülhessenek.

Az FSF.hu köré csoportosuló szakértőknek nem csak szokványos, irodai szoftverekhez, gyerekek által használt géptermekhez kapcsolódó problémákat kell majd megoldania. Az egyik iskolai rendszergazda már jelezte a fórumon, hogy az intézmény csengetési rendszerét vezérlő egyedi program valószínűleg nem működik Linuxon. Minél több iskolai informatikus csatlakozik az oldalhoz, annál több ilyen egyedi fejlesztést igénylő megoldásra derülhet fény.

A közoktatási- és felsőoktatási intézményeknek ingyenes Windows operációs rendszereket és Office irodai csomagokat biztosító Tisztaszoftver program honlapján 2011 december végén jelent meg egy közlemény, amely szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem kívánja meghosszabbítani a Microsofttal kötött szerződését. A közlemény szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium "a piaci verseny elősegítése érdekében meg kívánja szüntetni az egy piaci cég által fejlesztett szoftverek bérlésének támogatását." Amennyiben a program valóban megszűnik, úgy az intézmények március elsejéig használhatják a korábban kapott szoftverlicenceket, utána viszont kénytelenek lesznek Linuxra váltani vagy megvásárolni a Windowsokat.