Nem tér le Steve Jobs útjáról az Apple új vezére

Vágólapra másolva!
Nem tervez forradalmi változást az Apple-ben Tim Cook, a cég néhány hónapja kinevezett új vezetője. Új iPadek érkeznek, megpróbálják kitalálni, hogyan lehet pénzt csinálni az Apple TV-ből, és továbbra sem engedik oda a befektetőket a cég óriási pénztartalékaihoz.
Vágólapra másolva!

Az Apple néhány hónapja kinevezett új elnök-vezérigazgatója a Goldman Sachs befektetőcég konferenciáján nyilatkozott az Apple jövőjéről. Cook nem akarja új útra állítani vagy saját képére formálni a céget. "Nem fogom végignézni, ahogy [Steve Jobs öröksége] eltűnik, annyira mélyen hiszek benne. Steve mellett belénk ivódott, hogy a cég néhány nagyszerű termék körül forog." Cook szerint az Apple-nek kevés dologra kell erősen fokuszálnia, ahelyett, hogy több dolgot csinálna középszerűen. "Csak olyan piacokra kell belépnünk, ahol sokat tehetünk a társadalomért, nem csak termékek garmadát adjuk el" - idézte az Apple jelenlegi vezetője a Steve Jobs által rá hagyott elvek egyikét.

Cook az Apple termékek kivételes minőségének megőrzését tartja egyik fontos feladatának. Nem akar viszont beleragadni a jelenbe. "Mindig a jövőre koncentrálunk. Nem ülünk azon gondolkozva, hogy milyen remek volt a tegnap" - mondta a befektetőknek Tim Cook.

Forrás: Project Womb
Még mindig az Apple gyártja a világ legvágyottabb kütyüjét

A Goldman Sachs konferencián rákérdeztek arra a területre is, amelyen az Apple többször elbukott: a tévézésre. Cook azt mondta az Apple TV-ről, hogy egyelőre hobbi szinten van, mert nincs akkora piaca, mint a Mac számítógépeknek vagy az iOS-t futtató készülékeknek. A vezető azt is hozzátette, hogy az Apple-nél szabály, hogy a cégnek nincsenek hobbiból futó projektjei, az Apple TV esetében is keresik annak a lehetőségét, hogy az eszköz kinőjje magát.

Tovább ül a pénztartalékán az Apple

A befektetőket az is érdekelte, hogy az Apple mihez kezd a készpénzben levő több mint 98 milliárd dolláros vagyonával. Cook vitatkozott azzal a nézettel, hogy az Apple nagyon spórolósan nyúl a pénztartalékához. "Milliárdokat költöttünk a gyártási láncra, felvásárlásokra, új szellemi tulajdon megvételére, milliárdok mentek el az üzletekre, infrastruktúrára, adatközpontokra és így tovább" - sorolta Cook a cég kiadásait. Azt az Apple vezetője is elismerte, hogy óriási pénztartalékokkal rendelkezik még így is a vállalat.

Bár az Apple gyártja a világ egyik legvágyottabb kütyüjének számító iPad táblagépet, Tim Cook nem hisz abban, hogy végleg el fognak tűnni a személyi számítógépek. A vezető szerint a táblagépek piaca túlnövi a PC-két, ez azonban nem jár a PC halálával. Cook elismerte, hogy az iPad a Macintosh eladásokat is csökkentette, ám úgy véli, hogy az a kisebb baj, ha az egyik slágertermékük miatt kevésbé vásárolják a másikat. Ráadásul a nem Apple gyártmányú számítógépek és laptopok sokkal jobban megszenvedték az iPad megjelenését.

Az Apple-nek nincs félnivalója a jövőtől, és a nyilatkozata alapján ezzel Tim Cook is tisztában van. Két évvel az iPad megjelenése után még alig van valódi kihívója a táblagépnek. Három héten belül pedig megjelenik az iPad harmadik verziója, amellyel még magasabbra fogja tenni a mércét az Apple.