Egy évig biztosan folytatódik a Tisztaszoftver Program

Vágólapra másolva!
Egy éven át még biztosan elérhetőek lesznek a Microsoft operációs rendszerei és egyes szoftverei a közintézmények és felsőoktatási intézmények számára - értesült az Index. Az Microsoft az [origo]-nak is megerősítette, hogy bár még nem kötöttek megállapodást a fejlesztési minisztériummal, a program idei folytatásáról már megszületett az elvi állásfoglalás.
Vágólapra másolva!

Még legalább egy évig folytatódik az Index információi szerint a Tisztaszoftver Program, amelynek keretében a köz- és felsőoktatási intézmények Windows operációs rendszereket és egyéb Microsoft szoftvereket kapnak. A Microsoft és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem írt még alá szerződést, ám elvi megállapodásra jutottak a március elsejével lejáró program meghosszabbításáról.

A tárgyalások előrehaladtát a Microsoft is megerősítette. "Örömünkre szolgál, hogy a Microsoft 2012-ben is megfelelő súllyal vehet részt a magyar oktatási rendszer munkájának támogatásában" - áll a szoftvercégnek az [origo]-hoz eljuttatott állásfogalalásában.

Lesz idejük dönteni az iskoláknak

A 2004 óta tartó Tisztaszoftver Program végéről szóló hírek 2011. decemberének végén reppentek fel, amikor a program weboldalán megjelent egy rövid közlemény arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem finanszírozza a továbbiakban az oktatási intézmények ingyen Windowsait. A közlemény szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium "a piaci verseny elősegítése érdekében meg kívánja szüntetni az egy piaci cég által fejlesztett szoftverek bérlésének támogatását." A tárgyalások azonban nem szűntek meg a minisztérium és a szoftvercég között, ennek lehet eredménye a Tisztaszoftver meghosszabbítása.

A márciussal érvénytelenné váló licencek lehetetlen helyzetbe hozták volna az iskolákat. Az érettségihez és az intézmények működéséhez is szükség van számítógépes rendszerre. Az [origo]-nak nyilatkozó iskola rendszergazdák szerint pedig tanítás közben nem lehet átállítani egy új operációs rendszerre az iskolákat. Továbbra is kérdéses, hogy a jövőben milyen szoftvereket fognak használni az oktatásban, hiszen a programot valószínűleg csak egy évvel fogják meghosszabbítani, ám az iskolai rendszerek üzemeltetőinek most már rendelkezésükre áll a nyár a gépek újratelepítésére.