Bíróság előtt a veséért iPadet adó szervkereskedők

Vágólapra másolva!
A kínai hatóságok elfogták az egyik veséjét iPadért eladó fiúnak segédkező szervkereskedőket. Az állami Csinhua hírügynökség szerint öten állnak bírság elé az ügyben, és további gyanúsítottak után nyomoz a rendőrség. A vese megrendelőjét még keresik.
Vágólapra másolva!

Öt ember áll bíróság elé Kínában egy szervkereskedelmi ügyben. A csoport egy tizenhét éves kínai fiú veséjét közvetítette ki egy ismeretlen vásárlónak. A Csinhua tudósítása szerint a vádlottak egyike közel nyolcmillió forintnak megfelelő jüant kapott, hogy megszervezze a transzplantációt. A vesét felajánló Wang nevű fiú csupán 790 ezer forintnak megfelelő összeget kapott, a fennmaradó összegen a sebész és a négy vádlott osztozott meg. A hírügynökség jelentéséből nem derül ki, hogy a vesét megvásárló fél személyazonosságát kiderítették-e a nyomozók.

A kínai állami hírügynökség szerint tavaly áprilisban döntött úgy a kizárólag keresztnevén, Wangként emlegetett tizenhét éves fiú, hogy neki mindenképpen szüksége van egy iPhone-ra és egy iPadre. A kütyüket egyik veséjének eladásából finanszírozta. Az ügyészség szerint a fiú veseelégtelenségben szenved a beavatkozás miatt.

Szegény vidékről származott az áldozat

A szerv eladására a Hunan tartományban lévő Csencsou városban került sor. Az áldozat azonban Anhui tartományból, Kína legszegényebb területeinek egyikéről származott. Mikor édesanyja megkérdezte Wangot, hogy honnan szerzett pénzt a két drága Apple eszközre, bevallotta, hogy az egyik veséjét adta értük.

Kína 2007-ben tiltotta be a szervkereskedelmet. A New York Times szerint azonban a szervátültetésre szorulóknak csupán töredéke jut új szervekhez, így komoly transzplantációs turizmus és feketepiac épült ki az országban.