Két éve van hátra az XP-nek

Vágólapra másolva!
2014 nyaráig készülnek frissítések a Microsoft legsikeresebb, legnagyobb piaci részesedést szerző operációs rendszeréhez, a tizenegyedik évét taposó Windows XP-hez.
Vágólapra másolva!

Két éve van még hátra a Windows XP-nek, utána a Microsoft nem ad ki több biztonsági frissítést az operációs rendszerhez. A rendszeres javítófoltok nélkül a számítógépre könnyen bejutnak az újabb kártevők, saját céljaikra felhasználva a számítógép erőforrásait és ellopva a felhasználó adatait.

A Microsoft a Windows 7-re váltást a következő két évben azoknak, akik még mindig XP-t használnak. Akik a Windows 7-et túl nagy lépésnek tartják, azok a Vista javítócsomagokkal felvértezett verzióját is választhatják. Az XP támogatásának megszüntetése elsősorban nem az otthoni felhasználók számára lehet kényelmetlen. Az XP-s működésre kifejlesztett, az újabb Windowsokkal nem kompatibilis saját belső fejlesztésekkel rendelkező cégeknek viszont szükségük lehet a két évre, hogy minden szoftverüket frissítsék.

A 32-bites Windows XP-ből már csak a harmadik szervízcsomaggal rendelkező telepítésekre van terméktámogatás, a ritkább 64-bites rendszerhez viszont csak két javítócsomag jelent meg, így az SP2 az utolsó támogatott verzió. Az operációs rendszert 2001 októberében jelent meg, több mint tíz éve. A NetMarketShare oldal statistikája szerint a Windowst futtató felhasználók 47 százaléka ma is XP-t használ, ezt követi a 37 százalékos részesedéssel rendelkező Windows 7.