Kész a sötétben olvasható villanykönyv

nook
Vágólapra másolva!
A könyvek egyik régi problémáját sikerült megoldania a Barnes&Noble könyváruháznak. A cég következő Nook ekönyvolvasója olyan beépített világítással rendelkezik, ami mellett kényelesen lehet a sötétben is olvasgatni.
Vágólapra másolva!

Aki nem csak otthon a kanapén vagy lefekvés előtt az ágyban olvasgat, az tudja, hogy sötétedés után rendkívül kényelmetlenné válik a könyv. Keresni kell a buszmegállókban a megfelelő fényfolyokat, kirakatokat, amik elég éles fénnyel világítanak. A problémát az e-könyv-olvasók sem oldották meg. A különböző kütyükhöz lehetett ugyan venni LED-es világítótestekel felszerelt tokokat, ám ezek sem világították meg egyenletesen a kijelzőt. Az általuk kínált élmény olyasmi volt, mintha a felhasználó zseblámpánál próbálna olvasni.

Az olvasókra kapcsolható lámpák tökéletesítése helyett a Barnes&Noble mérnökei egy teljesen új utat próbáltak ki. A hamarosan megjelenő Nook Simple Touch with GlowLight nevű olvasónak a kijelzőjét ledes fényforrások fogják szegélyezni, amik képesek az egész felületet egyenletes fénybe borítani. A pletykák szerint az Amazon is a kijelző mellé épített ledsorban találta meg a következő generációs Kindle-be beszerehető technológiát.

Az e-papírból készült kijelzők háttere nem átlátszó, úgy néznek ki, mint a kicsit sötétebb újrapapír, emiatt nem lehet rajtuk az LCD-ken használt háttérvilágítást használni. Az e-papír mattsága miatt a kijelző tökéletesen olvasható napfénynél, a kijelző oldalán végigfutó LED-es kerettel pedig éjszaka is használhatóvá válnak a villanykönyvek.

A világítós Nook olvasó május elsejétől lesz rendelhető az Egyesült Államokban, és 139 dolárba fog kerülni. Az olvasó beépített fényforrás nélküli verzióját már 99 dollárért meg lehet vásárolni, komoly kérdés, hogy megér-e az amerikai vásárlóknak negyven dollárt ez a kényelmi szolgáltatás.