Ingyenes zeneszerzők

Audio CD Maker

A mára már igencsak elterjedt MP3-ainkból közvetlenül éget asztali vagy hordozható CD-játszóval is lejátszható lemezt. Feltelepítjük gépünkre az Audio CD Makert, és azonnal, átalakítgatások nélkül el tudjuk készíteni a "discman-táplálékot".

A program használata nem kíván hozzáértést. A megszokott gombok mellett számunkra a legfontosabb az állományok hozzáadása, amivel előbányászhatjuk MP3-ainkat, megnyitjuk, sorba rendezzük őket, és a Create CD-re kattintva máris elindul a lemez írása. (Feltéve, hogy állományaink mérete 650, esetleg 700 MB, tehát ráfér egy CD-re.) Ha a keresés menüpontot választjuk, akkor a program végigpásztázza merevlemezeinket, és összegyűjti a programmal kompatibilis összes állományt. Hasznos segítség, hogy a Winamp által generált listát is be tudjuk importálni, és már írható is belőle az audio-CD. Az elkészített listát el is menthetjük egy .cdl kiterjesztésű állományba, így a jövőben bármikor azonnal újra meg tudjuk írni a válogatást, mondjuk barátainknak. Mivel ez az állomány nem a teljes zenei állományt tartalmazza, hanem csak azok pontos elérését, ezért a dalok mozgatása után ez a funkció már nem működik. Az Audio CD Makert azoknak célszerű használni, akik nem akarnak bonyolultnak tűnő íróprogramokkal és konverterekkel bajlódni, és szeretik a gyorsaságot. (Letöltés: Audio CD Maker)

eJay FreePlayer

A cím elsősorban az odahaza zenét készítő felhasználók számára csenghet ismerősen. A különböző könnyűzenei stílusokra szakosodott programcsaládhoz azonban elkészült egy ingyenes lejátszópult is. A szép külsejű program szinte minden olyan funkcióval fel van vértezve, amelyet egy zenei lejátszónak tartalmaznia kell, csak ne lenne ennyire eldugva egy-egy menüpont! A szürke felület és a kék gombok összhangban állnak egymással, sőt animációs hatások is érvényesülnek egy-egy funkció kiválasztásánál, csak - a stop és play gombokon kívül - nem egyértelműek első ránézésre.

Lehetőségünk van a programban véletlenszerű és folyamatos lejátszásra is, de ez ugye nem nagy attrakció már. Beépítettek hangszínszabályozót, amellyel előre beállított vagy saját magunk által készített hangszínekkel gazdagíthatjuk zenénket. Ülhetünk templomban, táncolhatunk klubban, vagy akár merenghetünk egy hídon is. A hanghatások mellett a grafika is kidolgozott: nagyon szép animációkat állíthatunk be, amelyek lejátszott zenéink ütemére változnak, "vizualizálnak" (lásd Windows Media Player). Pozitívuma, hogy magyar nyelven is beszél a program, illetve hogy CD-ket is le tud játszani. (Letöltés: eJay FreePlayer)

Mp3Trim

MP3 állományainkat vághatjuk, csinosíthatjuk. Lényegében kisebb méretű zenéknél nem annyira használható, csak nagyobb fájloknál, mixeknél vehetjük igazán jó hasznát. Ha van egy 100 megás mixünk, de nem tetszik az egész, előkapjuk az Mp3Trimet, és egy mozdulattal levágjuk a végét. Más programok esetében ekkora állomány megnyitása akár több tíz percet is igénybe vehet, az Mp3Trim azonban azonnal megbirkózik a feladattal. Annyit kell csupán tennünk, hogy beállítjuk az operálandó zenén a vágás kezdetét és a végét, majd elmentjük.

Persze nem csak ennyire képes. A programablak három részből áll: felül láthatjuk a megnyitott zene adatait - név, típus, minőség, hosszúság -, középen a vágás idejét - a kezdetét és a végét, időben és félképben (frame) egyaránt - , az alsó részben pedig a vágandó zene hangerejét, a kezdet és a vég felhangosodását, illetve elhalkulását állíthatjuk be. A program akkor is a segítségünkre lehet, ha egy albumunk egy állományban van, és szeretnénk belőle sávonként léptethető audio-CD-t gyártani. Eltart ugyan egy kis ideig, amíg az Mp3Trim legyártja a darabolt zenerészleteket, de megéri a fáradságot a későbbi, percekig tartó idegőrlő tekergetés elkerülésére. (Letöltés: Mp3Trim)

Beat Monitor

Profi keverőprogramok híján sokszor szembesülünk a problémával: hogyan lehet megtudni egy felvételről az aktuális ütemét, vagyis BPM-ét? (Beat per Minute, percenkénti dobütések száma). A Beat Monitor minden otthoni PC-zsokénak megoldást kínál. Egyszerűen csak meg kell nyitnunk a programot és egy lejátszót, amellyel elindíthatjuk a vizsgálandó zenét - a Beat Monitor automatikusan kikalkulálja az ütemet. Beállíthatjuk, hogy milyen időközönként számoljon BPM-et, hány másodpercenként adja meg az értéket, továbbá hogy milyen két érték közt vizsgálja azt (például 69-137, 118-236). Ritkán előfordulhat, hogy a program nem képes legenerálni zenénk ütemét, ami a rossz minőségből, a pergős, változatos zenéből, vagy a program gyenge algoritmusából adódhat. A program egyéb opciói nem nyújtanak túl sok beállítási lehetőségeket, de amire használjuk, arra úgy jó, ahogy van. (Letöltés: Beat Monitor)

TS-Audio to Midi converter

Valós idejű konvertálóprogram, amely a lejátszásban lévő zenét folyamatosan MIDI adatokká alakítja át. Ha egyszerre hallgatjuk a zenét is, plusz a legenerált MIDI-t, eléggé fura élményben lehet részünk, viszont ha a végeredményt hallgathatjuk, nem tűnik annyira rossznak. Mivel a sűrű, változatos, sok hangszínből álló zenét csupán igen nehezen tudja MIDI-vé konvertálni, célszerű egyszerűbb, kevesebb hangszerből álló dallamot előkeresni zenetárunkból. Állíthatunk hangszínt is a konvertált zenében, változtathatjuk a hangerőt, a hangmagasságot, de még a hangszer típusát is. Rengeteg instrumentum közül válogathatunk a harmonikától a hegedűn át, akár az elektromos gitárig.

Lehetőségünk van arra, hogy mi püföljük a zongorát, és ha bele akarunk kontárkodni egy meglévő felvételbe, beleüthetünk pár odaillő (vagy oda nem illő) hangot is. A kész művet MIDI formátumban menthetjük ki, ahogy a hosszadalmasan kialakított beállításokat is eltárolhatjuk. Érdemes kísérletezni vele (ha van kellő türelmünk az ilyen akusztikus programokkal hosszasan ügyködni), mert például a legtöbb telefoncsengőhang szerkesztője MIDI útján tölti fel megalkotott zenénket. (Letöltés: TS-Audio to Midi Converter)

Előző
  • 1
  • 2
Következő