Ingyenes DVD- és videolejátszók

Ahhoz, hogy számítógépünkön filmet tudjunk nézni, elengedhetetlen megfelelő lejátszóprogram és kodek-csomag beszerzése. A legnépszerűbb ingyenes, magyar nyelvű szoftverek közül válogattunk.

A számítástechnika egyik legdinamikusabban fejlődő területe az otthoni filmnézés. A számítógépes házimozirendszerek megjelenése, valamint az interneten és gépeken, CD-n tárolt filmek elterjedése egyben a hatékony szoftveres tömörítők, a gyors és sokoldalú lejátszó programok, a különleges feliratozók és egyéb kiegészítő csomagok elterjedését vonta maga után. Ezek a programok általában megtalálhatóak minden számítógépen, mivel a DVD-lejátszók, illetve a Windows és más operációs rendszerek gyári tartozéka valamilyen multimédiás lejátszó.

A népszerű és a legtöbbek által ismert lejátszók mellett, mint például a Windows Media Player, a PowerDVD, a DirectDVD, a WinDVD, vagy a MicroDVD Player tucatnyi ingyenes, sok esetben magyar nyelvre is átállítható szoftver áll a rendelkezésünkre. A bő választék ellenére azonban kevés olyan programot találunk, melyek minden igényt kielégítenek. Válogatásunkban a legnépszerűbb magyar nyelvű lejátszókat, illetve a nézéshez szükséges kodek-csomagokat gyűjtöttük össze.


Global DiVX Player

DVD, avi, mpeg, asf, wmv, ac3, vcd, és vob adatok lejátszására alkalmas kisméretű, egyszerűen kezelhető gyors és ingyenes program - feliratozást nem támogat. Skin felépítés és a szokásos lehetőségek mellett (tetszőleges képméret beállítása, lejátszás lista stb.) nem sok mindent állíthatunk be a fapados programban, ezért elsősorban kezdők számára javasoljuk.
/szoftverbazis/multimedia/video/lejatszo/gdivx1992.html


Zoom Player

A programról nem sok jót mondhatunk, bár kétségtelen, találhatunk benne olyan lehetőségeket is melyek más szoftverekből hiányoznak. Ilyen például az Audio CD-k lejátszása, valamint az mp3, ogg és wma zenék támogatása. Filmek közül az asf, avi, dat, DivX, xvid, mpeg, m2v, vob, wmv adatok kezelését bízhatjuk a programra - feliratozást nem támogat. A Zoom Player előnye a Beállítások bő választéka, az OSD menü, valamint a görgős egerekhez rendelhető funkciók gazdagsága.
/szoftverbazis/multimedia/video/lejatszo/zoomplayer290.html


PowerDivx NextGen (magyar)

A francia fejlesztésű PowerDivx elvileg igen sok mindenre képes, ám sok türelem és kitartás szükséges ahhoz, hogy ezeket el is érjük. Kezelése egyszerű, ugyanakkor lehetőségeivel inkább a középmezőnybe sorolható, mint a profikhoz. Mp3 lejátszásra elvileg alkalmas, az új skinek, illetve beállítások kiválasztása után a programot újra kell indítanunk. Előnye a remek playlist-szerkesztő, mellyel a DVD, DivX. avi és mpeg adatokat tarthatjuk nyilván. A program további különlegessége a THX hangadatok kezelése. Elsősorban DVD lejátszáshoz ajánljuk.
/szoftverbazis/multimedia/video/lejatszo/pdivx312.html

Előző
Következő