Ingyenes DVD- és videolejátszók

A lejátszó programok kötelező tartozékai a megfelelő kódolók és dekódolók (codec, encodec), melyek a tömörített adatok (film, hang) kezelését teszik lehetővé. A filmnézés közben fellépő hibajelenségek jól behatárolhatóak: nincs kép, nincs hang, elcsúszik a felirat, a program szaggatottan játssza le a filmet stb. A hiba orvoslásához a programok legtöbbször maguktól is letöltik a hiányzó kódeket az internetről - persze sok esetben hiába is próbálkozunk ezzel a módszerrel. A gond elhárítására négyféle csomaggal próbálkozhatunk.

Letölthető kodekek:

AC3Filter v0.63

ACE Mega CodecS Pack - PlayerXP v5.01.0231

Divx v5.03

Divx Pro v5.03

Nimo Codec Pack v5.0 B9

Media Player 9 codecs
A mindenre használható DivX csomagot, illetve az AC3 kódeket, mely az egyébként "néma" filmeket szólaltatja meg. Ha komplett csomagot szeretnénk, akkor magyar ACE Mega CodecS Pack - PlayerXP-t ajánljuk, melyben szinte az összes kódek megtalálható. A program egyetlen hátránya, hogy NT/2000 illetve XP rendszerekre nem telepíthető fel.

Végére maradt a népszerű Nimo Codec Pack - letöltése és telepítése után több tucatnyi kódek és kiegészítő szoftver (felirat megjelenítő, szerkesztő és lejátszó) büszke tulajdonosainak tudhatjuk magunkat. A Nimo Codec Pack két változatban is letölthető, az egyikben mindent megtalálunk, míg a másik (Lite) csomagban csak a legfontosabb és leggyakrabban használt kiegészítőket.

Előző
Következő