Demonstráció a szoftvermonopólium ellen

2004.08.23. 10:56

Több civil szervezet kedden Budapesten tart demonstrációt egy európai uniós szoftverszabadalmi direktíva hazai támogatása ellen. A szervezők szerint az új uniós törvénykezés ellehetetlenítené a fejlesztői társadalom működését.

Több számítástechnikával és internettel foglalkozó civil szervezet tart békés demonstrációt, mely célja, hogy a kormány vonja vissza Magyarország a Versenyképességi Tanácsi ülésén korábban leadott szavazatát, mellyel támogatja a jelenlegi Európai Uniós számítógéppel és szoftverekkel kapcsolatos találmányok szabadalmaztathatóságától szóló direktívajavaslatot - tájékoztattak az érintett szervezetek közleményben.

A demonstráció során a sárga pólóba öltözött megjelenők sárga léggömbökkel fejezik ki azt a véleményüket, hogy ellenzik a szoftverek, illetve olyan ötletek, mint a dupla kattintás szabadalmaztathatóságát, viszont támogatják a szabad szoftvereket. A megmozdulás végén a szervezetek képviselői petíciót adnak át a Külügyminisztérium munkatársainak. A beadványban felszólítják a kormányt, hogy vonja vissza a jelenlegi, módosított direktívát támogató szavazatát, és egy újratárgyalás során az irányelv javaslatba kerüljenek vissza azok a fékek és biztosítékok, melyeket az eredeti direktíva tartalmazott. A megmozdulás szervezői szerint a szabadalmi irányelv-javaslat jelenlegi tervezete elsősorban a monopóliumoknak kedvez, és erőteljesen visszafogja az informatika fejlődését, az óriáscégek által fejlesztett szoftvereken kívül szinte minden fejlesztést lehetetlenné tesz.

A tájékoztatás szerint többek között Hollandia már elkötelezte magát a szabadalmi változás ellen: a felelős döntéshozók belátták, hogy mérhetetlen károkat jelentene egy ilyen törvény, ezért visszavonták elsietett hozzájárulásukat.

A Külügyminisztérium épülete előtt kedden 16 órakor kezdődő demonstráció szervezői: Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért, Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány, Magyar BSD Egyesület, Zöld Pók Alapítvány, Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete, Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága.

KAPCSOLÓDÓ CIKK